В четвъртък вечер ще станем свидетели на абсолютен прецедент в историята на световните първенства по футбол. Изцяло женска съдийска бригада ще ръководи среща от най-големия форум на планетата.

Това стана ясно, след като от ФИФА обявиха наряда за срещата между Германия и Коста Рика от последния кръг в група "Е" на Мондиал 2022 в Катар.

Старши съдия на двубоя ще бъде 38-годишната Стефани Фрапар от Франция. По двете странични линии пък ще действат други две дами - Карон Диас Медина (Мексико) и Неуза Бак (Бразилия).

Този мач е от 21.00 часа българско време на 1 декември, a такъв случай не е имало в цялата 92-годишна история на световните първенства до момента. Досега в Катар забелязвахме дами като част от съдийския състав, но единствено в ролята на четвърти рефер.

Това не е първо подобно постижение за Фрапар. През 2021 година французойката стана първата жена, която ръководи мач от световните квалификации. Тогава тя отговаряше за случващото се на срещата между Нидерландия и Латвия.

Фрапар е една от трите дами, които попаднаха в списъка с главни съдии за световното. Останалите две са Салима Мукансанга от Руанда и Йошими Ямашита от Япония.

Назначението не е случайно. Тя е избирана за най-добра съдийка в света през 2019, 2020 и 2022 година. От 2019 година насам неизменно ръководи мачове във френския футболен елит, а също така е била рефер и на двубой от Шампионската лига - между Ювентус и Динамо (Киев).