Ривер Плейт приема Бока Хуниорс в реванш от финала на Копа Либертадорес. Мачът ще е исторически. Епичен. Колосален - нарекоха го Мач на века.

И има защо.

Двата най-големи клуба на континента Южна Америка (и сред 20-те най-популярни в света) са непримирими врагове, а дербито им носи наименованието Суперкласико.

Никога не бяха се срещали на финал за Копа Либертадорес, докато преди две седмици не направиха 2:2 на терена на Бока. 

И тогава, и сега, логиката и предварителните очаквания се обръщат с краката нагоре.

Никой не можеше да прогнозира, че Бока и Ривер ще си вкарат три гола в лудо първо полувреме и ще спрат дъха на футболния свят, застанал целокупно пред телевизорите.

Историята на сблъсъците в този турнир, макар и на други фази от него, повелява "Монументал" да е непристъпен за гостите. Домът на Ривер не е виждал загуба от Бока в надпреварата, но отпадане с дузпи се е случвало.

През 1966 г. домакините бият с 2:1 в първата среща на международно ниво между грандовете.

После идват победи с 1:0 и пак с 2:1 (2000 г.), която обаче е гарнирана с отпадане след дузпи. Четвъртъта среща на стадиона на Ривер в Копа Либертадорес бе съвсем скоро - през 2015 г., когато пак успехът бе за домакините (1:0).

Не знаем дали това е основанието на Стефан Ралчев, който дава прогнозата си за сайта Букмейкър-Рейтинги, но той предвижда Ривер да вдигне трофея, като коефициентът за това на Bet365 е 1.53.

Друга статистика обаче сочи, че гостите като цяло играят по-добре в дербито.

Ривер съвсем наскоро победи на терена на Бока с 2:0, а последните пет мача са завършили с успех на тима, който е бил гост (два за Ривер и три за Бока).

И това не бива да се подценява, но всъщност - каквото и да предвидите, каквото и да очакване от Финала на финалите, просто не бива да го пропускате.

Мачът е от 22 часа в събота.