В съботния ден Бундеслигата бе опорочена от един от най-големите скандали в нейната история.

Върху мача между Хофенхайм и Байерн (Мюнхен) беше хвърлена дебела сянка от феновете на баварците, които с поведението си прекратиха срещата за 15 минути при резултат 6:0 за своите.

Играта беше възобновена с протест от играчите на двата отбора, които си подаваха топката в центъра на терена в рамките на 15 минути. Нещо невиждано, с което искаха да покажат на феновете на Байерн, че подобно поведение не трябва да се толерира.

В хода на целия мач привържениците на гостите скандираха срещу собственика на Хофенхайм Дитмар Хоп. Първоначално след час игра бяха предупредени от ръководителите в Байерн да престанат, но ситуацията ескалира в 75-ата минута, когато бе издигнат транспарант с надпис: "Всичко си остава същото. Германската федерация наруши обещанието си. И Хоп си остава кучи син".

Снимка: AP/БТА

Реферът Кристиан Дингерт в този момент се принуди да прекрати временно двубоя и да призове играчите да влязат в тунела. В същото време Хасан Салихамиджич, Карл-Хайнц Румениге, Ханзи Флик, Оливър Кан и някои от футболистите на Байерн отидоха да разговарят с агитката на баварците. Призоваха ги да прекратят скандиранията и да премахнат обидните транспаранти.

Така след завръщането на играчите 15 минути те си подаваха приятелски топката под аплодисментите на феновете на Хофенхайм.

Но и тези на Байерн имат своите аргументи. Милиардерът Хоп е най-мразеният собственик в Бундеслигата, след като вкара отбора си в елита благодарение на спонтанни финансови инвестиции. Той неофициално притежава над 50% от собствеността на отбора, което нарушава правилото "50+1" на лигата, призоваващо половината акции да са за феновете. Финансира Хофенхайм в продължение на над 20 години, като в този период се е нагледал на десетки подобни случаи като вчерашния мач с Байерн.

Снимка: AP/БТА

Този път по различното е, че баварските фенове протестират заради решение срещу Борусия (Дортмунд). Феновете на "жълто-черните" бяха наказани да не посещават в следващите три години гостуването на Хофенхайм именно заради нова порция такива обиди към Хоп и транспарант, на който бе наречен "кучи син". Проблемът в случая е, че германската федерация беше взела решение да не налага т.нар. колективни наказания и направи изключение за феновете на Дортмунд (неспазеното обещание). Така историческият съперник Байерн се застъпи за привържениците от "Сигнал Идуна Парк".

Моделът "Хофенхайм" е все по-популярен в световния футбол и десетки отбори без история от миналия век и  с рязко финансиране вече играят в големите европейски клубни турнири. Феновете на традиционните клубове в Германия едва ли ще спрат да протестират срещу тази тенденция.