Българският национален отбор по футбол записа един от най-престижните резултати в своята история. Противно на всички очаквания, родният тим направи 1:1 като гост на европейския шампион Италия.

А това бе първата среща за Италия от онази паметна вечер на 11 юли, когато Скуадрата спечели Евро 2020.

С този мач Италия изравни рекорда за най-много поредни мачове без загуба в международния футбол - 35, но Скуадрата си тръгна с наведени глави от стадиона, защото не успя да победи скромните българи, срещу които бе огромен фаворит.

В исторически план България има две ремита на италианска земя, но в контроли през 1969-а и 1974-а. До този момент никога не си бяхме тръгвали с актив от Ботуша в официален мач. Това беше първи български гол на италианска земя от 1981 година.

Днес го сторихме и с доза късмет, но също така с много борба, себераздване и отлична игра в защита.

А този отбранителен стил бе единствената ни надежда на откраднем нещо от Флоренция тази нощ. България имаше само една опасна атака за 95 минути игра, но с нея успя да накаже домакините, а героят се казваше Атанас Илиев. Какъв начин за него да се покаже пред италианската публика, само няколко дни, след като си уреди трансфер в местния Асколи.

Тази точка не променя особено ситуацията на България в групата, защото сме четвърти с две точки от четири мача. Италия обаче може доста да съжалява, защото в битката за първото място с Швейцария, тези изгубени точки днес могат да бъдат фатални.

СНИМКИ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: Getty images

Италианците ни натиснаха още от първите минути на мача, като оформиха обръч пред наказателното ни поле, в който бе събран целия български тим без тарана Атанас Илиев.

Натискът постепенно се увеличаваше и напълно логично в 16-ата минута Италия стигна до така търсения ранен гол, който да ги успокои.

Федерико Киеза и Чиро Имобиле направиха двойно подаване, което петима родни играчи просто изгледаха отблизо, а с хубав удар извън наказателното поле, Киеза превърна тази комбинация в гол.

Снимка: Getty images

След него ситуацията не се промени особено, защото италианците продължиха да натискат, но по-спокойно, защото вече имаха гол на своята сметка.

Те не бързаха особено, а атаките им бяха постепенни, с много подавания и дебнене на точния момент да се пробие прибрания дълбоко защитен вал на България.

И както мачът си вървеше спокойно за италианците, противно на всяка логика всичко за тях се обърка. С първата си смислена и опасна атака в мача, България успя да изравни.

Десподов и Атанас Илиев направиха двойно подаване, при което крилото на Лудогорец надбяга Алесандро Флоренци и отправи прекрасно подаване с външен фалц към наказателното поле, където бе притичал Атанас Илиев, за да превърне този пас в гол.

Снимка: Getty images

Това бе първият гол, който България вкарва в състезателен мач далеч от дома от юни 2019-а, когато Исмаил Иса се разписа срещу Чехия.

Освен това Атанас Илиев се появи с гръм и трясък в италиаснкия футбол. Припомняме, че преди дни той бе закупен от местния Асколи, но още преди да е дебютирал за новия си тим, успя да вкара на италианска земя.

Така завърши и първата част, а едва ли е изненада, че цялото второ полувреме се игра изцяло в половината на България.

Италия владееше топката в 80% от времето, но трудно намираше път през наредените пред наказатленото поле 9 български полеви играчи.

Все пак на два пъти Скуадрата получи отлични шансове, но при тях в герой за България се превърна вратарят Георги Георгиев.

Първо той спаси удар на излезлия очи в очи с него Федерико Киеза, а след това отказа и Чиро Имобиле.

До края натискът на Италия бе много хаотичен, като въпреки, че мачът продължи 95 минути, България успя храбро да удържи тази точка.