Италия се радва на победата на "Скуадра адзура" в София с 2:0 във втората световна квалификация за отбора на Роберто Манчини по пътя към Катар 2022. Отзивите от успеха не са за блестяща игра или изключително представяне, но се отбелязва умението на този отбор да печели резултати дори, когато не се представя на обичайното ниво.

"Без да блести, Италия разби "табуто София" - пише "Гадзета дело спорт". - Никога не бяхме побеждавали в тази страна, но ето, че Италия на Манчини може всичко. Тя не се съобразява с традиции и тенденции."

Точно така е.

Отборът на селекционера Манчини е с 24 поредни мача без поражение. Серия, която започна през есента на 2018-а. Тя вече е по-дълга като период от време спрямо рекорда на Марчело Липи начело на Италия (2004-2006 г.), но тогава отборът не бе победен в 25 поредни двубоя. Манчини докосва постижението и ако в сряда "скуадрата" не загуби гостуването на Литва, ще го изравни.

Много се пише и говори за рекорда и за този отбор в момента. Припомня се, че серията на Липи е завършила на футболния Еверест. Тоест - с победа на финала на Мондиал 2006. Сега идва Евро 2021...

Този небесносин тим е спечелил 17 от мачовете в серията при Манчини, без да допусне гол.

"Сякаш винаги знаят какво се иска, колко се иска. И няма съперник, който Роберто и отборът му да не успеят да разгадаят", анализира "Тутоспорт".

"Петела Белоти ни даде тон за победна песен", пише същото издание, което е от Торино. Деветката на "адзурите", който вкара първия гол в мача е от местния Торо.

Отбелязва се, че българите са се представили стабилно, но основно са търсели начин да спрат гостите. А не самите те да градят играта и да създават опасности.

"България бе излязла да ни неутрализира - каза самият треньор на италианците пред камерите на RAI. - Няма такова нещо като лесен мач. Всички дават максимума срещу Италия и тук не бе различно. Нямаше пространства, а и по традиция играем трудно с българите.

Намираме се в етап от сезона, в който има умора у футболистите. Всички те играха много мачове в сгъстен цикъл. Въпреки това видях едно добро, професионално и отговорно представяне на нашия отбор."

Голмайсторът Белоти разкри, че е изкарал тежко коронавирус неотдавна и също коментира изтощителния сезон, в който реално е цяла футболна Европа.

"Имах вируса наскоро, а и немалко от другите момчета в националния отбор го изкараха. Целият свят се бори с този ужасен враг и не можем да се оплакваме - каза Белоти. - Но ние реално сме в края на два сезона без прекъсване, защото след миналия пауза нямаше. И това се вижда вече, краката не са толкова свежи.

Тренирах дузпи цяла седмица като първи изпълнител, селекционерът определи мен. Затова и не е имало спорове с Инсине кой да бие, той ми даде топката и аз вкарах.

Голът е за дъщеря ми Витория, затова показах и знак с буквата V, след като отбелязах. Просто бях обещал да вкарам."

Снимка: БТА