Украинският национален отбор по футбол се завърна на терена. Националите на пострадалата от войната страна изиграха приятелски мач срещу един от немските елитни тимове - Борусия (Мьонхенгладбах).

Украинците спечелиха мача с 2:1, като това беше първа среща за състава от ноември 2021 година. Националите не бяха излизали на терена от началото на руската инвазия на 24 февруари, когато съвсем логично целия спорт бе спрян.

Идеята за този мач бе украинците да влязат във форма преди решителните баражи за класиране на Световното първенство, които ще се изиграят в началото на юни. Тогава украинците ще се изправят срещу Шотландия, а при евентуален успех ще спорят с Уелс за последното място от зона Европа. 

Гостуването на шотландците в Глазгоу е на 1 юни, а евентуалният решителен плейоф срещу Уелс ще бъде четири дни по-късно в Кардиф.

"Благодарен съм за този жест, който направихте. Всички ние играем за Украйна", каза Владимир Кличко във обръщение към футболистите на Гладбах.

"Потекоха ми сълзи, когато чух химна на родината. Този мач беше специален за всички, които обичат великата игра. Благодарен съм на всички немци, които ни подкрепят. Войната е нещо ужасно. Не го пожелавам на никого. Още помня първите фази на конфликта, когато трябваше да стоя скрит в мазето на блока си", каза Олександър Петраков, треньор на Украйна.

Над 20 000 украинци присъстваха на трибуните. Мнозинството от тях бяха бежанци.

Това няма да е последна такава иницатива. Тимът на Украйна ще се изправи срещу Емполи(Италия) и Риека(Хърватия), за да е подготвен за срещата с Шотландия. Засега няма изглед да се играят подготвителни срещи срещу други национални отбори.