Изненадващо позиция обявиха две от най-влиятелните фигури в германския футбол, според които страната няма да бойкотира решението на УЕФА да върне юношеския национален отбор на Русия в международния календар.

Както е известно, от Европейската футболна централа обявиха на 26 септември, че детските и юношески отбори от Русия отново ще могат да участват в официални надпревари, но без знамето, химна и националния екип, а освен това домакинските им мачове ще се провеждат извън страната.

Членът на Изпълкома на УЕФА, който е и вицепрезиден на Германския футболен съюз (DFB) и управляващ директор на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке обясни пред "Билд" защо е подкрепил това решение:

"Това определено не е смекчаване на негативното ни отношение към Русия, напротив - отборите за възрастни остават изключени. Става дума за деца, които не могат да помогнат на отвратителната война и в чийто живот не се е формирала политическа воля".

Другчлен на Изпълкома на УЕФА - легендата на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге, също подкрепи решението на УЕФА:

"Децата са жертви на войната и не трябва да бъдат наказвани допълнително", заяви той.

Германският футболен съюз все още не е коментирал официално ситуацията, но се смята, че позицията на двамата управници издава нагласите в организацията.

Припомняме, че след решението на УЕФА Украйна изпрати писмо до всички европейски федерации, призовавайки за бойкот на евентуални двубои с Русия.

Към момента подкрепа към позицията на Киев са изявили Англия, Швеция, Дания, Финландия, Норвегия, Латвия, Литва и Полша.