Датското първенство може да не е сред най-силните в Европа и участниците му да не бяха слагани в сметките за Суперлигата, но именно то може да се окаже пречка пред мащабния план, който може тотално да промени играта.

Според информациите в датската страна, местното първенство, което носи името "Superliga", е регистрирана марка и друга такава не може да се появи на територията на Европейския съюз.

Местните професионални клубове заедно са регистрирали марката, а в тяхна полза са се прозинесли и съответните органи на Европейския съюз.

Новината съобщо шефът на датското първенство Клаус Томсен, който заяви:

"Европейските институции, отговарящи за търговските марки увериха, че създаването на турнир с име Суперлига ще наруши правилата спрямо датските клубове, които са инвестирали в своя собствена марка със същото име.

Изключително сме щастливи от тази победа, защото вярваме, че футболът трябва да дава равен шас на всеки, който си го заслужи. Играта не трябва да се превръща в затворена система само за големите".

Разбира се, всичко това в никакъв случай не означава, че проектът за Суперлига ще бъде стопиран или замразен.

Все пак говорим за надпревара, в която ще се вложи умопомрачителен ресур. Факт е обаче, че Суперлигата на този етап ще трябва да направи промени в името си, ако иска да продължи със своите планове на територията на Европейския съюз.

Естествено, че съществува вариант и за откупуване на правата за ползване на това име, но датското първенство се оказва поредната пречка за този мащабен план.