Говорител на клуба от турската Суперлига Хатайспор обяви, че една от звездите на тима - Кристиан Атсу, е изваден тази сутрин жив от развалините на девететажна сграда. Тя рухна в понеделник, поразена от земния трус с магнитуд от 7.7 по скалата на Рихтер, ударил мощно Турция.

Хатай е един от най-засегнатите градове, а драмата с Атсу, както и няколко негови съотборници и спортния директор на местния клуб, които останаха затрупани в сградата в квартала Пазарджик, се превърна в минитема в голямата тема с трагедията с хиляди жертви.

Мустафа Йозат, който контактува с медиите от името на клуба, каза тази сутрин, че Атсу е изваден от руините с множество травми, но е жив. Той вече е в болница.

Новините не са добри за директора Танер Савут, който продължава да бъде издирван от екипите на мястото на бедствието. Няколко от съотборниците на Атсу - Бурак Оксюз, Карем Аличи и Онур Ергюн, както и помощник-треньорът Осман Атеш, бяха спасени в понеделник вечер. Поне още трима членове на треньорския щаб и ръководители са били в сградата, в която живеят, по време на труса. И още не са намерени.

Случаят с Атсу придоби световно внимание заради популярността на играча - ганайски национал, който е носил екипите на Нюкасъл и Челси в Англия, както и на португалския Порто.

Часове преди земетресението той вкара победен гол за Хатайспор в 97-ата минута, въртян цяла вечер в неделя из турските тв канали. И от герой за отбора си на терена се превърна в основна фигура в мъчително чакане на новини дали е жив.

И още спортни отбори и атлети в Турция са сред бедстващите, търсените и изчезналите в ужасните събития от понеделник. Информациите са разнопосочни и хаотични, менят се през минути, но в общи линии се знае, че:

- Почти целият футболен отбор на Марашспор (трета лига) е затрупан в руините на срутил се хотел.

- В Сирия съобщиха за кончината на бивш футболен национал на страната - Надер Джукхадар, вкарал девет гола в 14 мача за представителния тим на родината си.

- По непотвърдени информации, смъртта си са намерили трима ирански и един камерунски параолимпийци, които са били на лагер в Турция.

- Спасителните екипи извадиха повечето състезатели на волейболния тим на Малатия от срутен хотел в града. Не такива обаче са новините за тима до 14 години за девойки, който е бил в съседна сграда. Момичетата още са под руините, поне по данни от тази сутрин.