Вицепрезидентът на българския футболен съюз Йордан Лечков коментира отлагането на конгреса, който трябваше да се проведе на 18 март.

Бившият национал изтъкна в интервю за БНТ, че още след миналия конгрес е казал, че през март няма да има нов и призова екипът на Димитър Бербатов да спре да се бори за президентското място, а да инвестира в своите градове.

"За никого не е тайна, че ние сме неправителствена организация. Преди 7,8 месеца взехме решение в Изпълкома за провеждането на конгрес с определена дата 18 март. Група хора искаха конгрес, който се проведе по техните правила, назначен от съда, на техен терен. Имаше представители на ФИФА и на УЕФА и дефакто ние сме част от европейското футболно семейство. Тогава още стана ясно, че конгресът си беше редовен. Признаха го и противниците. Всичко друго е една голяма спекулация. Повече от две години говоря, че трябва да се гледат законите и нашият устав да не се чете между редовете.

Правилата трябва да се спазват, независимо дали на някой не му харесват. В случая ние сме ги спазили на 100%. Хората, които гласуват, гласуваха за президент Борислав Михайлов. Искаме промяна в законодателството за финансирането на футбола като цяло в частност и за всички спортове. Трябва да се говори за тази тема. 30 години държавата е обърнала гръб на спорта и най-вече на футбола. Ние показваме самостоятелност и стабилност, а много хора не са доволни. Аз не виждам причина да се провежда конгрес в тази насока. Той би трябвало да бъде само за гласуване на бюджета. Още октомври ви казах, че няма да има конгрес.

Щаба на Бербатов за наблюдаване на краставици и домати ли казва, че ще има конгрес до края на годината? Те дори не представляват отборите. Това вече втръсва на всички футболни хора. Биха могли да бъдат полезни като си правят школи, стадиони в градовете си - Благоевград, Враца, Монтана. Искате да ставате управляващи, но имате липса на опит и непознаване на материята.

Ние вече много министри и премиери сменихме. Защо ние да поемаме такъв удар, като не е наше задължение. Тук е мястото на държавата да прави инфраструктурни обекти и на общините. Това са органите, които биха заделили сериозни средства. Ако има някакви нередности при нас, повярвайте ми, много бързо ще има последствия за нашия футболен съюз", заяви Лечков.