16 декември 2022 г.

Килиан Мбапе се готви за втория най-важен мач в кариерата си, след като в неделя ще поведе Франция на финала на световното първенство към нова титла. Той вече е бил на такава сцена, и то - като победител, преди 4 години на финала в Москва. На 23 години светът вижда в него следващата мегазвезда на футбола, а с 5 гола и 2 асистенции на турнира, нищо чудно той да е и играч №1 в Катар.

17 май 2011 г.

Вилфрид и Файза Мбапе получат писмо на бланка на футболен клуб Бонди, в северните предградия на Париж, на което има разрешение, подписано от директора на клуба, че техният син може да мине четиридневни проби в Челси, в Англия.

Те излизат от офиса му доволни, както и с вълнение от предстоящото пътуване, за което 12-годишният Килиан Лотен още не знае.

"Дори не казах на останалите деца в училище - разкрива години по-късно. - Не исках всички да шумят, че отивам в Англия и тъй нататък. Казах им, че ще пътуваме с мама и татко. Баща ми предупреди учителите, че сме в Англия и това беше достатъчно."

Дни по-късно никой не му вярва, когато в междучасията разказва за базата на Челси в Кобъм, Южна Англия. Трябва да покаже снимка с Дидие Дрогба на телефона на татко му, когато той идва да го вземе след часовете. Тогава всички вече са убедени.

Историята е малко известна. Човекът, който днес е считан за новия феномен на футбола, прави впечатление в Париж още на 12, а из цяла Франция - на 14. Всички специалисти из академиите говорят за него, въпреки че таланти - дал Бог. Но Мбапе е различен.

По това време политиката на Роман Абрамович в Челси вече е разгърната - много сериозни пари за трансфери на звезди, но и много голяма инвестиция в школа, в базата в Кобъм, появила се 4 години по-рано, и събиране на таланти от цял свят с широка скаутска мрежа. Този обаче не се налага да го търсят.

По-рано през същата 2011-а в дома на Вилфрид и Файза Мбапе е дошъл един младеж на име Даниел Бога. Той е нещо като представител на няколко английски клуба за парижките клубове, следи най-талантливите младежи и съставя доклади. Не работи конкретно за Челси, но брат му - тогава на 14, който се казва Жереми Бога (днес играе в Аталанта), е в академията на този клуб. И самият Даниел често пътува, уверявайки се с очите си - там се работи на най-високо ниво.

Бога е убедил родителите на момчето, че то е различно и трябва да се опита да пробие в Англия, където е бъдещето му. Там футболът е на друга планета като заплащане, ниво, качество, потенциал.

Embed from Getty Images

През май получава и разрешението от Бонди, за да иде тяхното момче в Челси.

Килиан помни добре как още във втория ден от престоя на семейството в Кобъм (настанява се с Даниел и родителите си в хотел край базата) играе в мач срещу Челси. Повечето момчето от отбора са на 12 и 13, Мбапе е на 11. Челси бие със 7:0, а френското хлапе не вкарва, но подава за три от головете. На моменти е просто електричество - дори за възрастта, в която са играчите на терена, личи колко е бърз и експлозивен.

На следващия ден тренира отново с отбора, а вечерта имат среща с Джим Фрейзър, тогава шеф на звеното на набиране на млади таланти в академията. И той им казва:

"Да, когато топката е в него, това момче умее много неща. Скоростта и директният му подход е впечатляващ за възрастта му. Но има още много компоненти, като например как гони съперника, когато загуби топката. Или къде е гладът му за игра, когато топката не е в него. Затова - вписваме го в регистъра ни и ви каним да дойдете пак след 6 месеца, за да преценим какво е развитието и дали да подпишем съглашение с вас да остане в академията."

Тук се намесва майката Файза, която се оказва важен човек в цялата кариера на Килиан.

"Няма да идваме втори път. Взимате го сега или се прибираме в Париж и няма да се видим повече. След пет години ще дадете 50 милиона лири за него, предупреждавам ви!" Бога дипломатично не превежда последните думи, а свежда до знанието на Фрейзър просто, че семейството няма да се върне втори път на проби.

Разбира се, Мбапе и Челси не могат да подпишат договор, преди играчът да е на 16. Но има споразумения на ниво клуб-семейство, които могат да му дадат пълноправно участие в академията, а там да върви по стъпалата към професионалния договор и първия отбор. Но не се случва. По-късно през 2011-а той посещава и базата на Реал Мадрид, но отново не се стига до договорка, а семейството отказва да ходи втори път в Испания.

Точно 18 месеца по-късно Килиан отива на поредния лагер на базата Клерфонтен, нещо като национален футболен център на страната. Там този път го вижда Монако, като скаутите препоръчват да му бъде дадена "пълна стипендтиантска програма за академията" - което значи пансион, дневни и място в клуба, докато навърши 16.

Embed from Getty Images

На 16 години и 347 дни Мбапе дебютира за клуба от Княжеството срещу Каен, а останалото, както казват, е история.

Днес има девет гола на Мондиали в едва 11 изиграни мача, което е направо изумително. Миро Клозе - германецът, който държи рекорда с 15 на световни първенства, ги вкара за 24 двубоя.

В клубните му отбори - Монако и ПСЖ, статистиките са не по-малко впечатляващи. Преди да навърши 24 години Килиан има 309 изиграни мача и е вкарал 221 гола! Вече е на ръба на топ 20 във вечната класация на реализаторите във френската Лига 1, като има 147 попадения там.

В Купата на Франция е №3 с 24 попадения (в 24 мача!), а първи е Жан-Пиер Папен с 29.

Вкарал е 40 пъти в Шампионската лига, което го прави №19 в историята на турнира. Пред него от играещите все още нападатели са Роналдо, Меси, Левандовски, Бензема, Мюлер, Златан, Салах и Неймар. Тоест - играчи, поне с 5-6 години по-възрастни от него.

Е, невинаги можеш да видиш колко добър ще е някой, когото гледаш на 12 години. Случвало се е безброй пъти във футбола.

Просто поредната любопитна история, за талант, който днес вече всички ясно виждаме като световна суперзвезда.

Embed from Getty Images