Без значение дали играете професионален футбол или го правите за удоволствие, това, от което се нуждаете, е стабилна, комфортна и лека обувка. Тя е най-важната част от екипа за играта, тъй като ви позволява да бъдете по-бързи и уверени на терена. Това важи за звезди като Меси и Роналдо, но и за всеки, който рита с приятели в махалата заради адреналина от играта.

Изборът на правилните обувки обаче не е лесна задача и е отворен с доста опции. Когато купувате обувки за футбол, трябва да обърнете внимание на няколко основни характеристики. Може да прекарате часове в търсене на най-удобния чифт, но си струва, защото това е ключово.

За да спестите време и усилия, прочетете как различните видове обувки за футбол могат да повлияят на играта.

Разгледайте обувки за футбол, намалени на 65 лв. в Market.dir.bg

Позиция на терена

На каква позиция играете е ключов въпрос при избора на най-подходящите за вас футболни обувки.

Ако сте защитник, основната задача е да сте стабилен и да предпазите краката си, и затова силата и издръжливостта на обувките са ключови.

Полузащитниците се нуждаят от кръгли или конусовидни шипове, които са отлични за извършване на бързи и лесни стабилни маневри в централната част на терена.

Нападателите трябва да бъдат бързи и пъргави и се нуждаят от стабилна предна част за по-добра точност. Идеалните обувки трябва да са с лека горна част и подметки за пъргавина и стабилни шипове.

Крило: Ако играете на тази позиция темпото е много важно. Търсете обувки с тънка горна част, леки шипове и тънки подметки за по-голяма бързина.

Настилка

Много е важно да съобразите обувките си с настилката на терена. Обувките с твърда подметка са подходящи за естествена трева. Те осигуряват страхотен баланс и имат шипове в различна форма и размери по цялата подметка.

Обувките за меки терени имат емблематичната шест конусовидна формация на външната подметка. Тези шипове са по-дълги от стандартните, за да осигурят максимална стабилност в мека или кална почва.

Подметките на футболните обувки за изкуствена трева са с кухи шипове за равномерно сцепление и усещане за лекота.

Обувките за закрити пространства имат плоска подметка, изработена от гума и подходяща за гладки повърхности.

Разгледайте обувки за футбол, намалени на 65 лв. в Market.dir.bg

Форма на стъпалото

Краката на всеки човек са различни. По правило добрите футболни обувки трябва да са твърди от пръстите до петата, но гъвкави там, където кракът се огъва. За да се представяте добре на терена, имате нужда от футболни обувки, които ви пасват перфектно на крака, така че всяко докосване на топката да бъде точно и мощно. Ако имате по-широк крак, трябва да съобразите обувките и с това. Играчите с високи сводове (телесното ви тегло пада повече върху външната страна на крака) трябва да взимат обувки с омекотяване, за да предотвратят болезнени наранявания на краката.

Размер

Купуването на грешен размер обувки може да доведе до подуване на крака и образуване на мехури. Футболните обувки с кожена горна част могат да се разтегнат повече от синтетичните материи. Имайте това предвид, когато избирате размера си.

Материал 

Платът на футболните обувки оказва влияние върху комфорта, стабилността и бързината. Обикновено те се предлагат от два основни материала - кожа и синтетика. Много спортни марки обединяват и двата, за да създадат по-практични и удобни обувки. За горна част кожата е най-добрият материал. Предимството ѝ е прилягането на кожата по формата на крака, което позволява да имате най-добър контрол върху топката, както и по-голяма мекота. Синтетичният материал се използва за останалата част от обувката. Той е по-лек, по-тънък и по-издръжлив от кожата, когато е мокър.

Цвят и стил

Ако се чувствате добре, ще играете добре. Когато става въпрос за футболни обувки, има богат избор от ярки цветове. Важно е да ви харесват и да отговарят на вашите потребности. Не се притеснявайте да изберете ярък и крещящ цвят, с който ще всявате страх на терена.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 99.99 лв.