Тихата нощ на Коледа дава усещане за семеен уют и светлина, за спокойствие и хармония. Не обаче, ако си в окопите на Фландрия срещу дулата на хиляди оръдия и вражески огън, по време на Първата световна война.

Но и по време на четиригодишния ужас от началото на миналия век, отнел над 16 милиона живота, светлият празник оставя своя отпечатък със серия от събития, които през годините са се превърнали в мит. Истините, фактите и преувеличенията са размили границите си, но едно е ясно - Коледното примирие от 1914 г. се е случило. И футболната топка е била част от него.

Историята

На 7 декември 1914 г. папа Бенедикт XV призовава за Коледно примирие, което да бъде прието за всички фронтови линии. Но това предложение е отхвърлено от воюващите страни.

Въпреки това в нощта на 24 срещу 25 декември оръдията са тихи. Още тогава се чуват коледни песни от окопите на Фландрия, където германци и британци дебнат врага вече от седмици. Никой не е обявявал примирие, нито пък офицерите са получили заповеди за такова. Но коледния дух е там, в окопите.

Какво точно се е случило ли? Историческите сведения са различни, за различни точки от Западна Европа. Но има и конкретни факти, разказани в писма от фронта, публикувани още през 1915 г. във вестници в Германия и Великобритания.

Капитан Стокуел например, който ръководи отряда на Уелските стрелци във Фландрия, пише (в. "Таймс" препечатва някои от писмата му):

"Рано сутринта чухме песни откъм окопите на германците, въпреки че бяха доста далеч. Виждахме ясно хора, които се разхождаха невъоръжени пред тях, в ничия земя между позициите. Хората ми поискаха разрешение да стрелят. Германците викаха към нас: Не стреляйте и ние няма да стреляме, нека днес е ден без огън. Срещнах се с ръководния офицер от тяхната част в ничия земя и решихме да стане така."

Официално примирие няма. Но отделни писма и сведения твърдят, че близо 100 000 войници са спрели бойните действия в този ден.

И има поне 32 свидетелства за мачове, играни между окопите. Футболни мачове. Най-добрият начин за "подписване" на едно неофициално помирение в най-светлия от празничните дни.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В един от тези мачове, който се играе някъде около градчето Месен, се включват близо 200 войници от двете страни. На 1 януари 1915 г. "Таймс" пише, че според доктора на британската стрелкова част, която е настанена там, германците са победили с 3:2, а мачлето продължило над 60 минути. По-скоро е било меле от хора, като всеки е ритал нанякъде топката, в опит да вкара гол на неравното поле.

Но футболът, който в онези години вече е културна забележителност и за британците, и за повечето нации в Западна Европа, за няколко минути кара хората с униформи напълно да забравят войната.

Не се случва навсякъде по фронтовата линия. Немалко началници не допускат излизане от окопите и сближаване с врага, за да не пада моралът. Но на места е имало изпити бири, цели часове на спокойно движение на войници от двете страни в ничия земя.

Митовете често са по-силни от фактите, не само около тази история. Вероятно през годините ефектът от нея е засилен с много украсяване, но не може да се отрече, че Коледното примирие под някаква форма се е случило на 25 декември 1914 г.

И в него е имало футболни топки. Всеизвестен факт е, че шотландските части например, не са влизали в битка без такава - по сигнал тя е била изритвана от окопите, след което войниците са тръгвали в атака. История от Първата световна война, която е документирана в аналите на бойните летописи на Великобритания.

Споменатият капитан Стокуел пише в друго от писмата си, че на 25 декември около 8 ч сутринта официално е сложил край на примирието, стреляйки три пъти във въздуха. Германците отговарят със същото и е ясно - войната отново е тук. Футболните топки са прибрани, куршумите отново свистят.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Наследството на Коледното примирие

То е уникално - случило се е само веднъж. През годините около него са писани книги и са снимани филми, а футболът винаги е централна част в тях. Има ли по-обединяващо действие от играта, особено тази с огромна популярност и в двете воюващи в случая страни?

След 2014 г., когато се навършиха 100 години от събитието (или по-скоро - отделните събития на някои места из европейските фронтове), в училища и университети на Великобритания се отбелязва Денят на Коледното примирие - обикновено на 23 декември, последен ден преди празниците.

Има и няколко паметника на примирието. Един от тях е във Фрелинжен, Франция. Неговото откриване бе съпроводено от приятелски мач на германски и английски войници през 2008 г.

На 12 декември 2014-а, в навечерието на вековния юбилей от събитието, принц Уилям и тогавашният селекционер на английския национален тим Рой Ходжсън откриха мемориала "Футболът помни" в Стафордшър. Той представлява сфера, подобна на футболна топка и две ръце, които се протягат през нея за ръкостискане.

В отделни английски градове има малки паметници, посветени на Коледното примирие. Както и в Хановер, Германия.

Митологизирано, украсено и преувеличено като масовост и организираност, вероятно. Но събитието остава исторически факт.

Освен това е красива история - Футбол по Коледа, който спира една от най-кървавите войни поне за ден.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos