Спас Делев няма да играе футбол в следващите 4 месеца, след като ФИФА извести полския му клуб Погон, българския Берое и родната централа - БФС, за санкцията.

Тя е за нарушаване на правилниците на "договорна стабилност" с напускането на клуба от Стара Загора през юни 2016 г.

Как се стигна до ситуация, в която една от големите звезди на националния ни отбор като спортна форма напоследък, остава извън терена принудително?

Делев напусна Берое през споменатото лято преди 2 години, след като прекрати едностранно договора си.

Посъветван от родни агенти и адвокати, той използва член в българското трудово законодателство, даде 3-месечно предизвестие към работодателя си и напусна, плащайки три заплати на клуба. Реално - откупуване. Сумата е била около 20 000 лева.

Още тогава комисията в БФС фиксира прекратения контракт, но и известява клуба Погон (Шчешин), че ако играчът отиде в отбор извън България, контрактът му с него е уязвим пред ФИФА. А именно това е идеята на Делев, който подписва като свободен агент с Погон за 3 години.

Мотивите са ясни - с такъв статут на играча, поляците няма нужда да плащат трансферна сума на Берое, а ще вдигнат личните условия (заплати, премии, други допълнителни бонуси) на футболиста, тъй като го привличат без пари.

Поляците не се притесняват от становището на БФС и картотекират Делев.

Берое обаче е наясно, че "правилото за 3 заплати" няма как да бъде позволено във футбола от ФИФА и търси правата си с жалба.

Нападателят игра 2 сезона в Погон със сериозен успех, превърна се в звезда в първенството на Полша и се утвърди в атаката на България. Може да се каже, че спортно-технически този трансфер е отличен ход за него.

Проблемът е, че на делото му дойде времето и санкцията се случи така, както за нея апелира Берое. Погон е и със спрени трансфери временно като допълнително наказание, а ще трябва да се плати и парично обезщетение на клуба от Стара Загора за пропуснати ползи при трансфера на Делев.

Подобен сценарий в Берое помнят от случая "Жуниор Мапуку", който си тръгна от клуба по сходен начин, за да отиде да играе в Египет. Но тогава отборът, който го привлече, предложи и стигна до споразумение с беройци за обезщетение, за да оттеглят те жалбата си във ФИФА.

Клубът от Стара Загора получи исканата сума и затова нямаше дело и наказание от световната централа.

В случая с Делев обаче такова споразумение няма и сега наказанието е за играча, полския клуб и... националния отбор, който няма да разчита на нападателя за мачовете от Лигата на нациите през ноември със Словения и Кипър.