Спортът трябва да стои встрани от политиката, но понякога е невъзможно. Например - в момента в Украйна.

Войната нанесе непоправими поражения на стотици спортни съоръжения, мнозина спортисти са на фронта и умират в кървави боеве, децата се крият по мазета вместо да тренират, топката е заменена с граната.

Мариупол е един от най-тежко пострадалите градове в Украйна. Над 90% от сградите са унищожени. По данни на украинското вътрешно министерство загинали са в града са 21 000, а 120 000 са блокираните граждани.

Местният футболен клуб Мариупол не е подминат от трагедията. Бомбардировките и престрелките тотално са унищожили модерната клубна база.

Вицепрезидентът на тима Андрий Санин сподели за болката, която изпитва от физическото изчезване на един толкова важен за локалната култура отбор.

"Преди войната ние не бяхме гранд със славна история. Изпитвахме трудности в Украинската Висша Лига, но имахме една от най-модерните спортни бази в страната. Игрището ни беше със специално хибридно покритие, като притежавахме и три тренировъчни игрища, които напълно отговаряха на европейските стандарти. Непрекъснато подобрявахме условията за момчетата от академията.

Ние сме отбор, който почти не купува чужденци. Мариупол развива таланти. Имахме план да пробием в Лига Европа, като последните четири години взехме два пъти участие в предварителните кръгове. Бяхме на крачка от голям успех, но всичко това се превърна в пепел", говори Санин пред английския "Гардиън".

Getty Images

Стадионът на Мариупол и тренировъчната база са пострадали сериозно от тежките сражения. Клубът все още не може да изчисли точните размери на щетите, защото руските войски им пречат.

"Миналата седмица мой пратеник отиде до стадиона и тренировъчната ни база. Неразпознаваеми са, защото всичко е унищожено. Прозорците на офиса са счупени, вратите са изкъртени. Има огромни дупки от снаряди по външната стена на стадиона. Игрището е още по-зле. Ударено е от снаряд.

Трудно е да опишем всички щети, защото руските войници почти не пускат хора от ръководството до стадиона,когато го правят не ни оставят много време да направим оглед. Психологическите травми са огромни, но няма да изоставим отбора си" оплака се Санин.

Основната цел на ръководството на ФК Мариупол е да евакуира на безопасно място децата от академията. Една част от тях са успели да напуснат преди руските войски да блокират града, но има и такива, които все още са във военната зона.

"Опитваме се да прехвърлим децата от академията ни в Запорожието, където е относително безопасно, а после да ги евакуираме в чужбина , където да продължат футболното си развитие. Засега сме измъкнали над 300 наши възпитаници, но още стотици продължават да живеят в ужасни условия без ток и течаща вода. Треньорите се грижат за децата, които са от други части на страната", каза той.

Getty Images

Финансово ФК Мариупол е почти фалирал. Приходи няма, а всички служители са били уволнени заради войната. Бюджетът на клуба не е голям. Дори войната да свърши ще е много трудно да се купят нови футболисти. Преди войната селекцията е била на стойност 5 милиона евро, а повечето играчи са били купени със свободен трансфер. 

"Нашите приходи пресъхнаха. Прекратихме договорите на всичките си служители и на по-голяма част от футболистите. Единственото позитивно е, че успяхме да дадем под наем в чужбина част от играчите си. Точно преди началото на войната наши футболисти отидоха на лагер в Турция. Трябваше да се върнат на 24 февруари, но така и не успяха, защото Русия ни нападна. Тези играчи останаха в Турция, като част от тях си намериха отбори там. Благодарен съм на турската футболна федерация, която ги приюти", сподели вицепрезидентът.

 Самият той е живял почти месец в условията на окупация. Твърди, че психологическата му травма ще е за цял живот.

"До 21 март бях в Мариупол. Аз преживях кошмар. Всеки един момент очаквах да се сблъскам със смъртта. Стрелбата и миризмата на кръв бяха ежедневие", допълва Санин.

Снимка: БТА/AP

ФК Мариупол е основан през 1960 година. Клубът няма никакви значими успехи в историята си. В последните  години отборът тръгна по нов път.

През сезон 2017-18 и 2019-20 стигна полуфиналната фаза в турнира за Купата на Украйна.

Друго огромно постижение за феновете е класирането в предварителните кръгове на Лига Европа, където достигна трети кръг. Това стана през сезон 2018-19 и 2019-20. 

Миналата година Мариупол завърши на 11 място в първенството на страната.