Капитанът на руския футболен отбор Артьом Дзюба наруши мълчанието си по събитията от последните дни. Деветката на Зенит получи куп критики и дори директни обиди от свои колеги, най-вече от украинските национали Александър Зинченко и Виталий Миколенко, които играят в английските Манчестър Сити и Евертън.

Вторият дори го нарече "кучи син" за това, че не изразява позиция срещу войната.

Руснаците и самият играч няма да могат да посегнат към място на Мондиал 2022, след като ФИФА ги извади от баражите заради военните действия на страната им в Украйна.

Дзюба, който има 1.2 милиона последователи само в Инстаграм, написа в социалните мрежи мнението си тази сутрин:

"Досега не исках да говоря по темата за събитията в Украйна. Не защото ме е страх, а защото не съм политически експерт и нямам място в този разговор, за разлика от голям брой политически анализатори и вирусолози в интернет.

Имам собствено мнение и, след като ме призовават от всички страни, ще го кажа. Аз съм против всяка война. Войната е страшно нещо, но аз също така съм и против човешката агресия и омраза, която всеки ден придобива все по-опустошителен мащаб.

Не съм притеснен от това, че съм руснак. Аз се гордея, че съм руснак!

И не разбирам защо спортистите трябва да страдат сега. Аз съм против двойните стандарти. Защо някои могат да си правят каквото поискат, а сега хвърлят всичко върху нас. Защо всички крещяха, че спортът трябва да остане извън политиката, но при първа възможност, когато става дума за Русия, този принцип напълно е забравен?

Да, войната е страшно нещо. И точно в стресови ситуации хората показват истинската си същност. Колко много гняв, мръсотия и жлъч се изля върху руснаците, независимо от тяхната професия или позиция. Към онези, които не спират да го правят - наредете се на опашка! И ми е болно да слушам такива неща от хора, на които Русия е дала немалко...

Помнете: Войната ще свърши, но човешките отношения ще останат и тогава ще бъде невъзможно да върнем нещата назад.

P.S. - Към тези колеги, които си седят в Англия и говорят гадости. Не можете да ме обидите, но ви разбирам. Всичко добро и мир за всички!"