Каталунските Барселона и Жирона ще изиграят мача си от 20-ия кръг на испанската Ла Лига в Маями.

Припомняме, че преди началото на сезона елитната дивизия на Испания подписа договор с американска компания, според който поне по един мач от първенството в следващите 15 години ще се играе в САЩ.

Футболистите на всички отбори официално се обявиха против и заплашиха, че може и да се стигне до по-сериозни действия като стачка и отказ да излязат на терена.

Въпреки това, почти сигурно първият мач от първенството в САЩ ще се изиграе на 27 ануари 2019-а.

Той е домакинството на скромния каталунски Жирона срещу гранда Барселона.

Ситуацията изглежда някак абсурдна, защото разстоянието между двата града е 103 км, но ще се наложи отборите на пропътуват по 7500 км в посока.

Жирона е собственост на "Сити Футбол Груп", която притежава няколко отбора из целия свят, включително и английския шампион Манчестър Сити.

Именно собствениците на Жирона са предложили мачът им с Барселона да се изиграе отвъд океана, а причината естествено е финансова.

Вместо на 13-хилядният "Монтиливи", мачът ще се играе пред 65 хиялди в Маями. Билетите там ще бъдат завишени, а всеки ще иска да гледа Меси и компания.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сумата за телевизионните права на подобен мач също ще бъде по-висока, което е от решаващо значение за собствениците.

Според първоначалните изчиселния, Жирона ще спечели 4 милиона евро повече, ако изиграе подобен мач в САЩ.

За да потушат гнева на феновете си, от Жирона ще осигурят безплатен полет на 1500 от притежателите на сезонни карти за мачовете на клуба.

Очаква се все повече мачове от топ първенствата на Европа да започнат да излизат извън пределите на континента, а преди време се заговори и за преместването на финали на турнири като Шампионска лига, а причината разбира се е финансова.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/36-55917/073100