Марио Фери - италианският протестър, който нахлу на терена по време на срещата от Световното първенство между Португалия и Уругвай, е депортиран от Катар, съобщава испанският вестник "Марка".

Фери изтича на терена през второто полувреме на футболната среща със знаме с цветовете на дъгата в ръце, а на тениската му имаше послания в подкрепа на иранските жени, които се борят за социална справедливост, и призив за спиране на войната срещу Украйна.

Властите официално са го извели от емирството и това слага край на присъствието му на Световното по футбол, уточнява испанският спортен вестник. Първата информация, публикувана от местните власти, говори за "кратко задържане на неопределено място и след това освободен без последствия".

Фери, по прякор "El Falcоn", е редовен участник в такъв тип демонстрации по стадионите. На Световното първенство през 2014-а година в Бразилия той нахлу на мача между Белгия и САЩ , облечен с фланелка с надписи "Спасете децата на фавелите" и "Ciro Vive", в знак на почит към наскоро починал фен на италианския клуб Наполи.

А сега освен, че показа поддръжката към ЛГБТ+ общностите, призова и за край на руската военна агресия срещу Украйна.

Изданието съобщава, че по време на срещата САЩ - Иран органите на реда са извели от трибуните привърженик, който е бил с широка и явно видима гривна на ръката с цветовете на дъгата. Няма обаче информация как се е развил неговият случай.

Наложи се и официално напомняне от ФИФА, че цветовете на дъгата са позволени на трибуните. Но предстои да видим дали домакините ще се съобразят.