Хърватия изнесе урок по ефективен и зрял футбол, за да спечели първия си мач на Мондиала - 2:0 над Нигерия.

Огенекаро Етебо си отбеляза нелеп автогол в 32-рата минута, след като Лука Модрич центрира от корнер и Марио Манджукич стреля с глава.

Топката не отиваше в рамката на вратата, но срещна крака на нигериеца и влетя в ъгъла.

И късметът помогна, но нито в един момент не изглеждаше, че отборът с шахматни червено-бели екипи ще изпусне победата.

Хърватите тръгват с големи амбиции и състав, пълен с играчи от водещи европейски отбори като "Реал", "Барселона", "Атлетико", "Ювентус", "Интер" и "Милан". Съперник, когото никой на това първенство няма право да подцени.

Снимки: Getty Images

В 70-ата минута при ново центриране от корнер, нигерийският бранител Уилям Еконг задържа очевидно и без особена нужда Манджукич и видяхме петата дузпа за деня на Световното първенство.

Модрич вкара с рутина и спокойствие, за да осигури победата на хърватите.

Снимки: Getty Images

Извън двата гола, европейският отбор владееше положението без да излиза от втора-трета скорост на възможностите си. Нигерийците не показаха почти нищо и стигнаха до най-чистото си положение в последните секунди.

Победата на Хърватия товари още напрежение върху Аржентина и Меси. След 1:1 по-рано днес срещу Исландия, фаворитът в групата среща точно Модрич и компания на 21 юни, за да търси задължителна победа.

Снимки: Getty Images

Хърватите ще имат две точки повече преди сблъсъка и контролират положението в групата с 3 т., докато Аржентина и Исландия са с по 1, а нигерийците са без актив.

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images