Клубовете от Висшата лига ще загубят над 800 милиона евро, ако първенството за сезон 2019-2020 г. не бъде завършено.

Такава опасност вече изглежда по-далечна, след като Футболната асоциация и Лигата се разбраха, че сезонът ще е удължен "неопределено и колкото е необходимо" след срока за завършване.

Той е 30 юни според УЕФА, но в Англия страхът от финансовите загуби, които ще бъдат нанесени особено на спонсори и телевизии, е по-силен от всякакво ограничение, наложено от Европа.

В четвъртък бе решено сезонът да бъде подновен най-рано на 30 април, но и това зависи от ситуацията с разпространението на заразата в Обединеното кралство към този момент.

Всеки ден компании като SKy (генерален притежател на правата за излъчване) Barclays, EA Sports и т.н. спонсори, регистрират големи загуби от спирането на първенството.

Те се изчисляват на около 762 милиона лири (малко над 825 милиона евро), а в договора между Висшата лига и нейните 20 клуба е записано, че при евентуално неизпълнение на сезона в неговата цялост от 380 мача, парите трябва да бъдат възстановени. Всъщност, те ще бъдат удържани.

Това е на практика вторият транш с наградния фонд, който трябва да бъде изплатен след края на сезона. Вместо това, той ще остане за спонсорите и притежателите на правата, които не получават продукт.

Именно заради тези пари някои клубове са готови на всичко, включително мачове без публика, но само и само сезонът да бъде завършен.

В същото време Футболната лига обяви фонд с начален капитал от 56 милиона лири за клубовете извън Висшата лига, на които ще помага с дарения в седмиците, в които няма футбол.

Те са в съвсем друга ситуация, далеч от парите, в които се къпят елитните отбори. И всеки уикенд, в който не играят, е огромна загуба за тях - от билети, продажби на храна и напитки, артикули и т.н.

Футболната асоциация по-рано прие и отпускане на помощ от 17 милиона лири на клубовете извън Футболната лига - полуаматьорски и аматьорски такива, пак заради трудностите им по времето на пандемията.