Нов златен дъжд се задава в английския футболен елит. Днес стана ясно, че Висшата лига очаква да постигне значително увеличение на своите договори за вътрешни телевизионни права с още 5 млрд. паунда.

Търгът ще стартира до края на годината.

На среща на 20-те клуба от елита беше постигнато съгласие преговарящите да определят точното естество на пакетите, които ще се продават, и броя на мачовете, които ще се предлагат.

Въпреки това вече е договорено, че могат да бъдат предложени до 50 мача повече, като сделките могат да бъдат разпределени за четири години, а не за сегашните три със Sky, TNT и Amazon Prime.

За първи път от шест години насам Висшата лига обявява за продажба правата си за Обединеното кралство. Настоящата сделка беше удължена при същите условия като предишната от органите за защита на конкуренцията, в отговор на пандемията от коронавирус.

Допълнителните мачове очевидно ще означават разместване на програмата, за да се гарантират нови слотове за излъчване.

Припомняме, че английската федерация вече сключи шестгодишни телевизионни договори за излъчване в чужбина, включително с ключовата американска телевизия NBC, която плаща около 2 млрд. паунда всеки сезон до 2028 г.

Националните договори със Sky Sports, TNT и Amazon Prime изтичат през 2025 г.