Компютърна прогноза даде пълна картина на това какво се очаква от Мондиал 2022, базирана на софтуер, специализиран в прогнозирането на футбол.

Компанията Opta публикува пълните данни, като прави впечатление, че те са доста променени спрямо тези, които пак тя показа на света през август тази година. Настоящата графика е актуализирана след обявяването на съставите на 32-та финалисти, с взети предвид контузи и други обстоятелства преди старта на Мондиала.

Новият фаворит е Бразилия, въпреки че - пак според същата прогноза, това би могло да се случи през възможно най-трудния път, който един отбор може да има до световната купа.

Ако спечели група С, в която е в компанията на Сърбия, Швейцария и Камерун, селесао влиза в осминафинал срещу втория отбор от група Н. Прогнозите на Opta сочат именно такъв сценарий, а там съперник е коравият континентален съперник Уругвай, който ще е останал зад Португалия в групата си.

На четвъртфинал ще бъде преодоляна Испания, а на полуфинал - Аржентина на Лео Меси, която също е спечелила своята група и е вървяла успешно до последните четири тима. На финала Бразилия ще бие Франция, настоящия световен шампион.

Така, за да се случи прогнозата, селесао трябва да острани в преките елиминации четири тима, печелили титлата в историята - Уругвай, Испания, Аржентина и Франция!

За голмайстор ставките са между Карим Бензема и Хари Кейн, като Неймар и Меси са сочени за скритите фаворити.

Като цяло шансовете на бразилците за титла са оценявани на 16.3 процента, Аржентина следва с 13.1 (а двата тима ще се срещнат на полуфинал, ако спечелят групите и бият в елиминациите), Франция има 12 процента шанс за финал (най-големи от другия поток), следнат Англия Испания с по 8.8.