Вече три дни минаха от загубата на Аржентина от Саудитска Арабия на Мондиала (1:2), но темата не престава да вълнува футболния свят. И има нов фокус около нея, вече далеч не свързан с това, което се случи на терена.

Въпросът дали Лео Меси е продал душата си на "дявола" - в случая, на саудитите, започва да човърка хората не само в южноамериканската страна.

Това изглежда доста несправедливо към десетката, който с такъв плам иска да постигне мечтата на 50 милиона аржентинци по света, но - знаете в какви времена живеем, нали? Когато има дим, има огън, а с помощта на социалните мрежи този огън става пожар, сравним с онези из Австралия от началото на тази година.

Коренът на съмнението вече е избуяло растение, а разкрития от тези дни показаха - Лионел Меси е сключил сделка за десетки, вероятно стотици милиони долари, да е едно от лицата на кандидатурата на Саудитска Арабия за Мондиал 2030.

Тя още не е официализирана, но неофициално няколко пъти вече бе казано, че такава ще има. И всичко това по-скоро изглежда като конфузно и доста нещастно стечение на обстоятелствата - с това, че точно Саудитска Арабия би Аржентина. Но добавяме още един детайл. За същото първенство след 8 години ще кандидатства и ... Аржентина. А Меси е в лагера на "врага", както изглежда.

Саудитска Арабия е държава, която получава страшно много критики на тема "човешки права". Също като Катар...

Снимка: Getty Images

Разследването на медията The Athletic показа, че Лео се е съгласил на конкракта, който влиза в сила веднага, след като спре да играе. Ролята му ще е подобна на тази, която сега изпълнява Дейвид Бекъм за Катар - посланик на домакинството на страната пред света.

Домакин на Мондиал 2030-а ще се избира през ноември 2024-а.

Връзките на Меси с Риад водят началото си от 2012-а, когато местен принц го покани на турнир по ... играта ФИФА на Playstation. Но това му донесе 1 милион долара в банковата сметка, само появата му в Риад и Джеда, където бе разведен като туристическа атракция из улиците.

Последваха още договори. Например за честата реклама на кампанията "Discovering the Red Sea #VisitSaudi", която се върти из Инстаграм профила на футболната суперзвезда, където има около 370 милиона последователи. "Платено партньорство", е краткият коментар на хора от антуража на аржентинеца пред медията, потърсени за коментар.

Специалният уебсайт "Visit Saudi", който прокламира красотите и магията на тази страна, ви посреща на водещата си страница с: "Открийте друга страна в себе си", върху снимка на... Меси. И думите: "Лео ви кани да освободите търсача на вълнения и приключения у вас".

Отваряме скоба - ясно е, че в наши дни глобално популярна фигура като Меси търси всяка възможност (а те го заливат) да монетизира своята слава и известност. Така работи бизнесът, така работи индустрията на футбола и не само тя. Но е разбираемо защо огнената кръв на аржентинците кипва още, когато видят Лео да се усмихва от саудитския национален сайт в часовете след унижението на терена.

Нещо повече - рекламата на саудитските прелести с Меси в нея се въртеше и на екраните около стадион "Лусаил" в Доха, където се случи сензацията онзи ден. И хиляди аржентинци невярващо я гледаха, излизайки от арената след кошмарното поражение.

И това е само върхът на айсберга. Конспирацията е далеч по-дълбока, а неприятното за Лео стечение на обстоятелствата и придаде ефект на снежна топка, която се увеличава и спуска все по-стремглаво.

Преди година Аржентина игра с Уругвай в световна квалификация, а Меси и неговият добър приятел Луис Суарес излязоха на терена с транспарант, на който пишеше "2030". Подкрепа за съвместната кандидатура на двете страни за Мондиала след осем години.

Оказа се - идея на Луис, уругвайския капитан. Той обяви вече няколко пъти, че ще застане напълно доброволно като лице на кандидатурата, редом с Енцо Франческоли, легенда от миналото. "Много е важно да спечелим, точно столетие след първия Мондиал в нашата страна", казва Луис. Убедено и без никакви колебания.

В същото време координаторът на инициативата за домакинството от аржентинска страна Фернандо Марин, споделя пред The Athletic:

"Това е ключово за региона. Говорили сме няколко пъти с екипа на Лео Меси и искаме той де е носител на огъня на тази идея, да е лицето на аржентинско-уругвайската кандидатура. Нямаме договор за това и чакаме неговото потвърджение."

Съмненията са, че такова може и да не дойде. Особено ако се окаже вярно, че другаде вече е подписан контракт - за същото нещо, но в полза на конкурентна кандидатура, на саудитите.

И ако за аржентинците е някак конфузно и оскърбително, че най-голямата фигура в спорта и футбола на страната може да е избрал да е лице на противника в битката за Мондиала, за света има и други гледни точки.

Саудитска Арабия е атакувана често на теми, познати добре на домакина на настоящото световно - Катар. "Човешки права", "права на жените", "репресивен режим" и т.н. са само част от тях.

Случаят с Джамал Кашоги е само един от примерите, възмутили света и създали доста нелицеприятен ореол, поне в масовото възприемане, на арабската страна. И това ще бъде още една бухалка за удари по гърба на Лео, ако всички тези подозрения за неговите твърде близки обвързаности със саудитите станат официална реалност. А изглежда това ще се случи.

Меси и Суарес трябва да са лицата на една друга кандидатура - на Аржентина и Уругвай

Снимка: Getty Images

И за финал - прелюбопитен и никак не маловажен детайл.

Преди дни в стряскащото си интервю, разтърсило футбола, Кристиано Роналдо призна за оферта от 305 милиона долара, дошла от саудитски клуб. Отказана е тогава. Сега - не се знае дали няма да бъде приета.

Според разследването на медията, в предложението има и специална клауза, която го прави толкова щедро - най-популярният футболист в света да е също сред лицата на Саудитска Арабия 2030. Е, ако имате Меси и Роналдо на плаката, как ще изглежда това пред футболния свят? И няма ли да е достатъчно убедително?

И тук идва още един куриоз. Единствената официално обявена кандидатура досега е на Испания и... Португалия. Заедно. Роналдо е португалец.

Бъдете убедени - задава се още една конспиративна теория, защото това е светът, в който живеем.

Където има дим (и много пари), стават пожари.

Стадионът в Риад ще е основна опорна точка на кандидатурата за Мондиал 2030

Снимка: Getty Images