Президентът на футболната федерация на Китай беше арестуван по обвинения в корупция, което е пореден удар върху усилията на страната да изгради репутация в международен план.

В изявление от едно изречение на Надзорния орган на управляващата Комунистическа партия за борба с подкупите се казва, че Шуюан Чън е разследван от националните спортни власти и тези на провинция Хубей. Не се съобщават подробности за обвиненията срещу него.

Чън е ръководител на Китайската футболна асоциация и заместник-председател на нейния партиен комитет, което подчертава тежката ръка на правителството в опитите постигне някакъв напредък във футбола.

Въпреки успеха си на Олимпийските игри, Китай се е класирал само за едно Световно първенство преди почти 20 години.

Президентът на Китай и лидер на комунистическата партия Си Дзинпин обяви за цел да превърне страната във футболна суперсила, но финансирането и ентусиазмът изглежда намаляват.

Националният отбор е бил ръководен от чуждестранни и местни мениджъри, а един от най-известните, бившият халф на Евертън и Шефилд Юнайтед Те Ли, беше вкаран в затвора заради корупция.

Клубовете от най-високите дивизии на Китай плащаха внушителни заплати, за да привлекат чуждестранни играчи, но лигата на практика се срина след пандемията от коронавирус и продължаващите икономически проблеми.