Четири мача ще ни държат в напрежение днес от Мондиала, като съдбата на 7 отбора ще се разиграе в тях.

Отпаднал е само тимът на Коста Рика, но мачът с Швейцария не бива да бъде "отписван" от никого. Справка: Саудитска Арабия, Перу и Мароко също бяха елиминирани преди третите мачове, а направиха живота черен на съперниците си, като спряха Австралия от класиране и Испания от победа.

Ето ги сценариите днес и кой какво преследва:

17 часа, Казан

Група F, Южна Корея - Германия

Корейците са с нула точки и могат да мечтаят само с победа, гарнирана с успех на Мексико над Швеция. Тогава азиатците ще съберат три точки, колкото биха имали Бундестима и "тре крунур". И ще се направи тройно класиране (отпадат резултатите срещу Мексико), при което ще е важно с какъв резултат корейците са победили (ако е с над 1 гол ще се класират).

При реми корейците отпадат със сигурност, а германците ще се надяват Швеция да не взима точка от другия мач в групата. Ако и той завърши наравно, отново ще решава головата разлика (към момента между шведи и германци е еднаква - 2-2).

Успех на Германия ще класира Бундестима, ако Швеция не победи Мексико. При такъв сценарий, отново ще има тройно класиране между тимовете с 6 т. и ще е важно цифровото изражение на днешните победи на европейците.

17 часа, Екатеринбург

Група F, Мексико - Швеция

Мексико се класира и печели групата при реми или победа. Ако загуби обаче е сложно - и двата отбора стават с по 6 т., а и Германия би имала толкова, ако спечели срещу Корея.

Тройно класиране ще определи тогава първите два отбора.

Шведите могат да се класират и при загуба, стига Корея да победи с 1:0 Германия.

Тогава тройното класиране ще даде напълно равни параметри:

Точки, голова разлика между тези отбори и вкарани голове, като ще се гледа броят на получените картони.

21 часа, Москва

Група Е, Сърбия - Бразилия

Сърбия може да се класира с победа или резултатно равенство (повече от 1:1), като вторият сценарий минава и през поражение на Швейцария от Коста Рика. Загуба праща сърбите у дома.

Бразилия се класира със сигурност при победа или равенство, като и в двата случая може да е първи или втори - в зависимост от резултата на Швейцария, пред която в момента селесао има гол преднина с равен точков актив. Бразилците могат да се класират и при загуба, само ако Швейцария загуби от Коста Рика, при това с по-лоша голова разлика.

21 часа, Нижни Новгород

Група Е, Швейцария - Коста Рика

Коста Рика е извън играта и ще излезе само за чест.

Швейцария е в чудесна позиция и със сигурност се класира, ако не загуби. Тимът може да спечели групата, ако постигне победа с поне един гол по-изразителна от евентуална такава на Бразилия в другия мач.

 

Забележка: Критериите при равен точков актив са:

1. Голова разлика

2. Повече вкарани голове

3. По-малък брой получени наказателни картони.

При три тима с равен точков актив се прави класиране, при което отпадат резултатите срещу четвъртия отбор в групата, а критериите са в тази последователност:

1. Точки в мачовете с другите два отбора

2. Голова разлика пак само в тези двубои

3. Вкарани голове в тези мачове

4. Точки в графата за Феърплей (пак според получените наказателни картони, но вече във всички мачове от групата)

5. Жребий.