Край на сагата, която почти месец раздруса из основи испанския футбол.

Късно в неделя вечерта президентът на федерацията Луис Рубиалес подаде оставка под огромния натиск на Целувкагейт, който се разрази след финала на женския Мондиал.

И страната си отдъхна. Или поне засега, защото тепърва трябва да се отстраняват щетите, които бяха нанесени. Образно казано  - да се пусне пералнята.

Първият въпрос, който всички в Испания си задават - защо чак сега? Рубиалес можеше да слезе от поста още в дните след скандала, след като исканията за оставката му заваляха от всички страни. Мотивът "Напускам, защото не мога да си изпълнявам задълженията заради санкцията от ФИФА", е удобната официална версия, която снощи бе представена.

Но истината е малко по-различна. Рубиалес напусна, след като лъсна разследването за политическия чадър и фалшифицирането на присъдата му за кражба на милиони от касата на федерацията.

Просто в един момент босът, който се радваше на огромен властови комфорт, стана неудобен, защото можеше да повлече след себе си цялото правителство. Поради причината, че този, който е оказвал натиск над съда, понастоящем е депутат от управляващата партия.

И след като първоначалната радост от оставката на Рубиалес отмине, наследникът му Педро Роча, който временно бе назначен на поста и се сочи като фаворит за нов президент, има куп трудни задачи пред себе си. Преди всичко - да се опита да извади от калта кандидатурата на Испания за домакин на Мондиал 2030.

В началото на идната година ФИФА трябва официално да обяви финалните кандидатури, а испанската, която бе сочена като една от фаворитите, трябва да премине първоначалното сито. Това изглеждаше повече от сигурно, но преди онази прословута целувка на Рубиалес към Джени Ермосо.

Към този момент обаче феминисткото международно лоби все още е в открита война с Мадрид, а е ясно, че ФИФА се влияе от подобни неща.

Накъде ще поеме испанският футбол след крайно противоречивото управление на Рубиалес - предстои да разберем. Но е факт, че в страната към момента поводите за оптимизъм не са никак много...

Getty Images