Най-одумваната фигура в испанския, а и в световния футбол в последните седмици - шефът на федерацията Луис Рубиалес, е можело да бъде отстранен от поста си преди 2 години, но е получил политически чадър.

Това гласи горещо мащабно разследване на вестник "Ел Мундо", което налива допълнително масло в огъня на разгорелия се скандал около целувката на Рубиалес с националката Джени Ермосо.

Президентът на местния футбол безспорно е противоречива фигура, като бе недолюбван в страната далеч преди да се забърка в настоящата каша, която вече е много вероятно да му коства поста.

Според разследването на испанския журналист Естебан Уристиета, Рубиалес е получил тежка санкция от Върховния съд по спортните въпроси, но след намеса "отгоре" присъдата е смекчена така, че да не засегне работатата му като президент на федерацията.

По това време Рубиалес е разследван за източване на огромна сума пари, която е трябвало да влезе в испанския футбол от продажбата на телевизионните права на женския национален отбор и на клубните тимове отново при дамите. Според подписания договор, босът е получил огромен процент от парите - напълно незаконно.

Затова Върховният съд по спортните въпроси излиза със становище, че става въпрос за "сериозна злоупотреба с власт" и "присвояване в особено големи размери". Присъда, която би коствала позицията на Рубиалес като шеф на федерацията.

След намеса на председателя на съда -Хосе Мануел Франко, обаче становището е променено и заменено с далеч по-леката форма "административни нарушения". Въпросният Франко понастоящем е депутат от управляващата в Испания партия и е от най-близкото обкръжение на премиера Педро Санчес.

Същият Педро Санчес, който публично се дистанцира от Рубиалес след скандала с целувката и призова за оставка, като също така този път впрегна цялата държавна мощ в разследването на скандала.

"Ел Мундо" прилага и факсимиле от подмяната на първоначалната присъда на съда, като документът е официален, но не е ясно как от изданието са се добрали до него. Останалите медии пък веднага подхванаха скандала и се очаква премиерът Санчес също да дава обяснения за политическия чадър, с който Рубиалес се е ползвал. Досега.

В момента шефът на федерацията е отстранен от ФИФА за срок от 90 дни, докато тече разследването. Босът категорично отказва да се оттегли, въпреки че цялата страна е срещу него, включително мъжките и женските футболни национали.

Снимки в колажа: Стопкадър YouTube/AS México и БТА/АП