Освен, че очевидно е един от най-добрите треньори в света на новия век, Пеп Гуардиола има и своите силни моменти пред медиите. Някои негови пресконференции се превръщат в чисто злато като лафове, разсъждения и директни или индиректни атаки и контраатаки към опоненти, критици и други.

След 7:0 за Манчестър Сити срещу РБ Лайпциг в реванша от осминафиналите в Шампионската лига, каталунският мениджър даде една пресконференциите, които един ден ще бъдат обявени за класики.

Брифингът започна с резонния въпрос от репортер - "Можете ли да опишете представянето на Ерлинг Холанд?". Отговорът на Пеп: "Да - пет гола". И толкова.

Това е очевидно като изгрева, тъй като наистина толкова пъти се разписа норвежецът.

След това Гуардиола все пак се отпусна и каза още нещо. "Ерлинг е постигнал това да бъде критикуван всеки път, когато не вкара 2 или 3 гола в един мач. Гладен е, невероятно амбициран и има разностранни качества."

Последва въпрос за изравнения рекорд от седем отбелязани гола в турнира в клубната история, когато Пеп вече разгърна теорията си. Очевидно наранен от критиките към него и това, че често прави промени в състава, треньорът отвърна:

"Вкарахме четири на Реал миналия сезон, вкарвали сме по 6-7 и преди. Но понякога допускаме един глупав гол и отпадаме. Разбира се, аз правя промени, а всеки наоколо знае по-добре кой трябва да играе, знае точния състав.

Защо не играе Фодън? Защо не играе Марез? Защо не играе Лапорт? Постоянно е така. Сега съм велик, защото сме победили. Ако бяхме отпаднали, щяхте пак да ме питате защо Бернардо Силва играе вместо Марез, например. Защото пресира по трима играчи едновременно и няма друг играч в света, който да го може, ето за това. Аз и екипът ми имаме повече информация от тази, която имате вие и феновете. Но това не пречи постоянно да бъда критикуван.

Ако "Туитър специалистите" определят състава, вероятно ще печелим повече мачове, знам ли. Ако загубим вината е моя, аз се чувствам пълен провал и те побеждават. Туитър специалистите. Днес обаче аз съм прав, съжалявам. Аз съм прав, защото победихме 7:0.

Аз съм един провал в Шампионската лига, не четете ли вестници? Играем шести пореден четвъртфинал, но ако не спечелим трофея, аз ще съм се провалил. Всъщност, ако го спечелим три пъти поред, пак ще е така.

Моите идоли са Майкъл Джордан, Тайгър Уудс и Джулия Робъртс. Те тримата, никой друг. Преди няколко години Джулия дойде в Манчестър и отиде при Юнайтед, не дойде да види Сити. И то наскоро, когато ние бяхме над тях в класирането, бяхме по-добри. Не в ерата на сър Алекс. Ето - аз съм провал. Винаги ще е така. Това е огромно разочарование, идолът ми бе в града и не дойде да гледа Сити..."

Последните думи оставиха репортерите без повече въпроси и пресконференцията приключи.