Хърватия отново е сред най-добрите осем отбора в света, след като преодоля Япония с дузпи - 4:2, за да премине фазата на осминафиналите в Катар. Този отбор остава константа в европейския и световния футбол, какъвто е статутът му от 2018-а.

Тогава второто място бе считано за подвиг, но ето, че хърватите задържат позиции - те са №12 в ранглистата на ФИФА, публикавана преди Мондиала. И ще бъдат със сигурност в топ 8, когато тя бъде актуализирана след него. От европейските отбори по-високо ще останат само Франция, Англия, Испания, Нидерландия и, евентуално Белгия. От Южна Америка - Бразилия и Аржентина. Ето в такава компания са хърватите с постиженията си.

И тук идва куриоз. Те наистина са не магистри, а направо доктори на науките по това да измъкват елиминационни мачове с психика и железни нерви. Защото проверка в статистиките показва, че не са печелили такъв на голям форум в рамките на 90 минути вече цели 24 години.

Как е възможно ли? Ето как:

Мондиал 1998 - Хърватия излиза от групата, бие на осминафинал Румъния с 1:0, после на четвъртфинал разбива Германия с 3:0, за да отпадне на полуфинал от Франция с 1:2. Успехът над Бундестима и до днес е последен в редовни 90 минути в елиминационен мач на световно или европейско първенство.

Евро 2000 - Хърватия не се класира.

Мондиал 2002 - Отпада в групите.

Евро 2004 - Отпада в групите.

Мондиал 2006 - Отпада в групите.

Евро 2008 - Минава групите, отпада от Турция с дузпи в първия елиминационен мач.

Мондиал 2010 - Не се класира.

Евро 2012 - Отпада в групите.

Мондиал 2014 - Отпада в групите.

Евро 2016 - Минава групите, отпада от Португалия в първото препятствие от елиминациите.

Мондиал 2018 - Играе финал, след като елиминира Дания с дузпи на осминафинал, Русия с дузпи на четвъртфинал и Англия с продължения (1:1 в редовните 90) на полуфинал.

Евро 2020 - Минава групата, отпада от Испания на осминафинал, пак с продължения.

Мондиал 2022 - Минава групата, елиминира Япония с дузпи.

Седем елиминационни срещи от 1998-а насам, три поражения, четири успеха. Три от тях са с дузпи, един - след продължения.