Бившият нападател на Ливърпул, Реал (Мадрид), Нюкасъл, Манчестър Юнайтед и Стоук Сити Майкъл Оуен трогна с думи, свързани с неговия син - Джеймс. 17-годишният наследник на английската легенда страда от болестта на Щаргард - необратимо заболяване, свързано с намаляването на централното зрение и на зрителната острота.

Оуен-младши е бил диагностициран, когато е на 8 години.

Баща му, който има 40 гола за националния отбор на Англия и е един от най-добрите нападатели, обличали екипа на Ливърпул заяви, че би дал и последните си пари, за да може Джеймс да вижда отново. И не спря само дотам.

"Aко можех да му дам моите очи, бих го направил. Бих платил с всичко, което разполагам, само и само той да може да вижда нормално отново", лаконичен бе Оуен в интервю за BBC.

А след това добави, че се възхищава на това колко е силен психологически наследникът му.

"Той е изключително силен, стане ли дума за менталната страна на нещата. Всъщност имам четири деца и съм най-малко притеснен за бъдещето на Джеймс", сподели още Оуен.

Двамата са главни герои в документален филм, озаглавен "Футболът е за всеки", в който се обръща в нимание на версия на футзала, адаптирана за хора със зрителни нарушения.

Играта се играе на по-малко от традиционното игрище, както и с по-тежка топка, която не отскача толкова, колкото стандартата.

Лентата е посветена както на играта за хора, които имат увредено зрение, така и на отношенията между баща и син.

Майкъл Оуен изгря на голямата сцена с екипа на Ливърпул, реализирайки 158 гола в 297 мача за мърсисайдци, а после премина през Реал, Нюкасъл и Ман Юнайтед, като последната спирка в кариерата му бе Стоук Сити.