Меси и Аржентина са на финал на Мондиал 2022, след като победиха Хърватия с 3:0 в полуфиналния дуел на "Лусаил".

Геният от Росарио посяга към най-голямата си мечта за втори път, след като вече плака веднъж след загубен финал - от Германия през 2014-а.

Но освен блестящата малка златна купа, която привлича като магнит всеки футболист на планетата, има и други постижения, които Лео преследва или вече постигна в Катар.

Тази вечер той изравни германеца Лотар Матеус с 25 мача на световни първенства, а в неделя - ако е здрав и играе, ще стане №1 в историята.

Това е петото му участие на турнира, като първото дойде преди 16 години на Мондиала в Германия.

Минутите на световни първенства на десетката на Аржентина са 2194, а пред него е само Паоло Малдини с 2217. След 23 минути на финала, отново ако нещо не му попречи да ги изиграе, Меси ще прибере и този рекорд.

Той вече има 11 гола на Мондиали, с което мина Габриел Батистута като най-добър аржентински реализатор. Осмата му асистенция днес срещу хърватите изравни постижението на Диего Марадона и по този показател за страната му на първенства на планетата.

Друг рекорд също падна днес. Меси е извел на терена като капитан отбора си 18 пъти на световни шампионати, а Рафа Маркес (Мексико, 17) и Марадона (Аржентина, 16) са след него.

Също с головия пас към Хулиан Алварес днес, лидерът на албиселесте изравни Пеле в друга класация - за асистенции в елиминационни мачове на Мондиали (двамата имат по 6).

И за десерт - две неща, които бяха факт и преди днешния полуфинал, но също са рекорди, постигнати от Лео в Катар:

Той е първият играч с асистенция на пет световни първенства. И е единственият в историята, вкарал на Мондиал като тийнейджър, в 20-те (между 20 и 30-годишна възраст) и 30-те си години. 16 години 181 дни разделиха попаденията му срещу Сърбия (2006-а) и Хърватия (днес).