Футболният клуб "Левски" дължи 6 милиона лева на бизнесмена Васил Божков и неговите фирми за лотарийни игри, призна членът на Надзорния съвет на "сините" Петър Ганев пред bTV.

Тази сума е била дадена под формата на заем от бизнесмена по време на периода, когато компанията му беше основен спонсор на клуба.

Другият сериозен дълг, който Левски има е за строежа на Сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов", който на този етап възлиза на около 20 милиона лева.

"Левски има задължения към Васил Божков. Всеки път се прави новина, въпреки че се знае. Към Васил Божков и "Национална лотария" има задължения в размер на 6 млн. лева. В периода, в който е финансиран клубът, има такъв заем. Той е поел задълженията и за строежа на стадиона. Общо е трудно да се каже. Задачата ни през следващите месеци ще е намиране на нов изпълнителен директор и съдбата на дългосрочните задължения. Знаете, че едно такова към телекомуникационна компания, чието име носи стадионът, беше уредено, като беше удължен договорът за името до 2024 г. и отпадна задължение от около 3 млн. лева.

Февруарските задължения, които се натрупаха от напускането на господин Божков до смяната на ръководството през юни са 4,8 млн. лева. Тяхното изчистване беляза всичките 6 месеца. Голяма част от тези задължения бяха изчистени през декември.

Приходите от реклама са 230 000 лв. до ноември. През тези близо 6 месеца клубът се издържа изцяло от привържениците чрез няколко кампании за абонаментни карти, за членски карти, стоки се купуваха. Имаме пет месеца, в които приходите са 1 млн. лева - комбинация от 500 000 - 600 000 лв. от привържениците и регулярно плащания за телевизионни права, ако има някой трансфер. На практика привържениците спасиха клуба. Това, което опитът показва е, че ако нямаш спонсорски договор, има известна кампанийност при приходите от привържениците. Има месеци, в които нямаш приходи. За това няма как да съществува футболен клуб без спонсорски договор, какъвто в момента има. Пари по други изненадващи пера не влизат. Няма изненадващи заеми. Знаете, имаше един заем - даден и върнат, и това е единственото.

Голямата промяна в управлението е оставката на Павел Колев. Още юни месец, при създаването на Надзорния съвет, тя беше подадена. Тогава беше взето решение той да остане до края на годината. Той си има своите аргументи за напускането. По-добре е той да ги изнесе. Наистина това беше очаквано през всички тези месеци. Не са правени опити да се промени това решение. Всички работиха със съзнанието, че това нещо ще се случи до края на годината. Към момента Павел Колев е в кабинета си. Той ще остане там, докато намерим нов изпълнителен директор. На практика това ще е най-важната задача за началото на годината.

Ако през 2020 г. говорехме за спасяването на клуба, сега стандартът е друг - нов изпълнителен директор, ясни цели, ясен профил, комерсиални успехи и успехи на футболния терен. Левски не съществува, за да се спасява и да плаща вноска към НАП. Левски съществува, за да носи радост на терена", сподели Ганев.