Левски излезе с официална позиция с призив за изборен конгрес на Българския футболен съюз.

"Сините" искат радикални мерки за оздравяването и развитието на родния футбол, като призова настоящото ръководство на централата да обяви дата за конгрес в началото на 2023-а.

От клуба определиха настоящото БФС за пропито от зависимости и корупционни практики от най-ниско до най-високо ниво.

Левски призова всеки кандидат да представи своя екип и програма, а клубът ще застане зад този, който представи най-добрият план за краткосрочно оздравяване на футбола в България за всички нива.

Ето какво написаха "сините", публикувано без редакторска намеса:

"Българският футбол е в критично състояние. Необходими са радикални мерки за оздравяване и развитие.

Настоящото ръководство на Българския футболен съюз е пропито от зависимости и се толерират корупционни практики от най-ниско до най-високо ниво. То доказа по несъмнен начин, че не работи за развитието на футбола, а за определени футболни клубове и в собствен интерес.

Категорично се обявяваме за дълбоки структурни и кадрови реформи във футболната федерация и призоваваме настоящето ръководство на БФС до 20 декември 2022 година да обяви дата за извънреден изборен конгрес в началото на 2023 година, като същевременно прекрати омагьосания кръг от дела и обжалвания.

Призоваваме всички кандидати да оповестят предварително своя екип и Изпълнителен комитет, както и да оповестят предварително изискванията си за прозрачен и честен избор, за да признаят безусловно резултатите.

"ПФК Левски" ще подкрепи такъв кандидат, който представи краткосрочна, средносрочна и дългосрочна програма и визия за оздравяване и развитие на футбола в България на всички нива и във всички аспекти - детско-юношески футбол, съдийство, комисии, национални отбори, комуникация с държава и общини и т.н, за изпълнението, на която е осигурен постоянен публичен контрол".