Лудогорец спечели десета поредна титла на България и не само стана №1 у нас по този показател, а е и клубът с най-дълга продължаваща все още серия в Европа. Какво означава успехът на Разград в огледалото на статистиката?

10 поредни титли на България не е печелил никой, като досега постижението на славния отбор на ЦСКА (тогава ЦДНА) от 1954-а до 1962 г. Не мислихме, че някой някога може да мине такава серия, но ето - опровергани са всички експерти.

Седем от десетте титли на Лудогорец, включително този сезон, дойдоха достатъчно убедително. Те бяха спечелени преди последните мачове, като миналото първенство дори мина без поражение чак до момента, в който вече титлата и математически бе за Разград.

Това е доминация за историята.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАДОСТТА НА ТЕРЕНА СЛЕД ШАМПИОНСКАТА ПОБЕДА>>>

Снимка: www.ludogorets.com

ЦДНА е също изключително убедителен при деветте си титли, при това в система с по 2 т. за победа. Само един от триумфите на онзи отбор е с малка разлика - 1 точки пред Локомотив (Сф) през 1957 г.

Разбира се, особеностите и различията на времената са съвсем ясни. ЦДНА печели деветте си титли с един треньор - Крум Милев. Без нито един чуждестранен състезател, но тогава това е норма за всички отбори у нас.

Днес Лудогорец е десет пъти шампион със 7 различни треньори, а в състава от 25 имена, поне 18 са на легионери. Включително почти всички титуляри. Но повечето отбори - поне конкурентните, у нас са така от години.

В Европа постижението е №1 като актуална и непрекъсната серия. Само още два отбора имаха шанс в края на този сезон да станат за десети пореден път шампиони - Селтик и Ювентус. Но бяха изпреварени и детронирати от троновете им. Така единствен с 10 поредни титли и продължаваща серия, е Лудогорец.

Байерн взе деветата си поредна в Германия и също гони 10, но му трябва още година за това. АПОЕЛ се бори за осма в Кипър (втори е на 1т. от лидера), след като миналият сезон бе анулиран заради пандемията там. Залцбург преследва осма в Австрия, като е близо до нея с 6 т. аванс само четири кръга преди края. Карабах също посяга към осма поред, като води с точка пред Нефтчи в Азербайджан. Това са най-дългите актуални серии на континента.

В исторически план, кого гони Лудогорец?

Линкълн е шампион на Гибралтар 14 поредни пъти от 2003-а до 2016 г., а Сконто има същата серия в Латвия (1991-2004 г.). Това е върхът в европейския футбол като поредица от титли.

БАТЕ Борисов е с 13 поредни първи места (2006-2018), Розенборг също толкова пъти подред взе златото в Норвегия (1992-2004), Динамо (Загреб) има 11 поредни триумфа в Хърватия (2006-2016).

С по 10 се нареждат пет отбора до Лудогорец, но нито една от техните серии не е актуална и продължаваща в момента:

Динамо (Тбилиси) в Грузия, Динамо (Берлин) в бившата ГДР, МТК в Унгария, Пюник в Армения и Шериф в Молдова.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАДОСТТА НА ТЕРЕНА СЛЕД ШАМПИОНСКАТА ПОБЕДА>>>

Снимка: www.ludogorets.com