Бразилия изживя незабравима нощ - за мнозина по различни причини на двата полюса на емоциите. Такава страст може да има само в един футболен финал, и то - само на един континент...

Копа Либертадорес е за Палмейрас, едва за втори път в историята и първи от 22 години. "Зелените" от Сао Пауло спечелиха с 1:0 трофея, с гол в деветата минута от добавеното време в края на сблъсъка срещу Сантос на "Маракана".

И нататък тръгна лавина от емоции, екстаз, безграйна мъка и много, много сълзи.

На терена плачеха всички - и победители, и победени. На трибуните на митичния стадион имаше 4000 зрители, определени внимателно от двата клуба. И те плачеха и никой не си тръгваше.

Хиляди, хиляди хора наводниха улиците на градовете Сантос и Сао Пауло от обяд, часове преди мача. Гледаха на малки телевизорчета, слушаха по радиото дори...

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ЕМОЦИИТЕ ОКОЛО ДРАМАТИЧНИЯ ФИНАЛ>>>

Карнавал със сълзи, но от радост - няколко огромни квартала на многомилионния Сао Пауло бяха изцяло в зелено около мача, а след победата на Палмейрас настана еуфория

Снимка: Getty Images

Мъка и болка - Сантос потъна в сълзи след кошмарната развръзка и гола в деветата минута на добавеното време, който струваше купата на отбора

Снимка: Getty Images

Нощта бе дълга и за двата града, които са част от един и същ щат в Бразилия - Сао Пауло. Дълго след края на драмата на хиляди километри, в Рио, по асфалта лежаха хора, виещи от мъка в черното и бялото на Сантос, а в кварталите на Палмейрас в Сао Пауло музиката бе засилена до оглушаване, хората пееха и танцуваха по улиците.

Онлайн изданието на "О Глобо" смята, че починалите от инфаркт след мача са двама, а в болница са потърсили помощ общо 87 души, все около двубоя. Сърцата не издържат на такова напрежение, а за Бразилия такива неща са обичай.

Часове след края Тиаго Силва, играл за българския национален отбор, направил страхотна кариера у нас с Литекс и ЦСКА, празнуваше с приятели победата и пускаше снимки в социалните мрежи.

Той игра преди 22 години при последния победен финал на "зелените прасета" от Палмейрас.

Пеле, Краля на футбола, е гледал мача напълно сам, изолиран в къщата си в предградие на Сантос. Митичният номер 10 на черно-белия клуб не успя заради разклатено здраве да иде на "Маракана" и да е със своя единствен отбор на сърцето в битката му за първа титла от 10 години и общо четвърта в историята. Две от тях са с него в състава.

Мачът бе предават в 191 страни по света и вероятната аудитория, която го е гледала, е минала 300 милиона. Не навсякъде из планетата е имало сълзи, разбира се.

Но в един от щатите на Бразилия, в два града на около 60 километра разстояние, те заляха улиците.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ЕМОЦИИТЕ ОКОЛО ДРАМАТИЧНИЯ ФИНАЛ>>>

Снимка: Getty Images

Прасетата - както са наричани "зелените" от Палмейрас, са шампионите на Южна Америка

Снимка: Getty Images

Хиляди се струпаха около стадиона на Сантос и статуите на Зито, Пеле и останалите герои на клуба, още далеч преди мача

Снимка: Getty Images