България подновява пътя си в квалификациите към Евро 2024, които, колкото и да ни е неприятно да си признаем, сякаш приключиха твъде рано за нашия тим.

Две загуби в първите два мача в група от пет тима е резултат, с който математически оставаме в играта. Но на фона на съотношението на силите е трудно да повярваме, че чудо е възможно.

Родните национали загубиха с 0:1 от Черна гора у дома, а след това с 0:3 от Унгария в Будапеща, като в следващите дни предстоят мачовете с останалите два тима в групата - Литва и Сърбия.

Днес от 16 часа в Каунас е двубоят между Литва и България (БНТ 1), който от нашата перспектива изглежда единствен срещу по-слаб отбор, поне на теория.

Казвайки това, не трябва да забравяме, че България е един от малкото тимове в цяла Европа без точка и без гол в квалификациите. А надеждите ни са, че това ще се промени, защото няма какво да се лъжем - ново поражение без отбелязан гол си ни праща директно в категория "джуджета". Ако погледнем ранглистата на ФИФА, близо до тази категория е днешният ни съперник, който е седмата най-слаба европейска страна и заема 146-о място в ранглистата.

Говорим за нация, в която баскетболът е религия и се радва на в пъти по-голяма популярност от футбола. Местният шампионат на Литва е съставен от 10 клуба, някои от които полупрофесионални, а статутът му е на един от най-слабите в Европа.

Съперникът ни днес е тим, който е спечелил само два от последните си 25 мача, като 20 от тях завършиха със загуби. Статистика, която се доближава по показатели до тези на Андора, Малта и Лихтенщайн.

Снимка: Bulphoto

Това, което вероятно повечето от вас веднага се сещат, а и сме длъжни да напомним, че едната от тези две победи на Литва в последните три години дойде срещу ... България.

Надиграха ни и ни победиха с 3:1 във Вилнюс в края на 2021-а, в мач от квалификациите за Мондиала в Катар. А освен този двубой, единствената победа на литовците бе с измъченото 2:1 в контрола срещу категорично най-слабия тим в Европа - този на Сан Марино.

Факт, заради който притесненията ни, че България може да остане с нулев точков актив и след днес, няма как да са неоснователни.

Снимка: AP/БТА

Освен това Прибалтика не е гостоприемно място за родния футболен тим, макар той да има само две гостувания в региона за вече 30-те години независима история на Естония, Латвия и Литва. Защото у дома може да сме безгрешни срещу нациите от региона, които не са страшилищата на Европа, но като гости имаме реми и поражение. Още един лош знак, ако се осланяме на статистика.

Вече споменахме за срамното поражение с 1:3 от Литва преди две години, докато първата ни визита в Прибалтика бе преди точно 20 лета, когато един в пъти по-силен български тим, представил ни за последно на голям форум, не успя да победи Естония - 0:0.

Ако върнем лентата към мача от 2021-ва и поражението с 1:3, основното оправдание на футболисти и щаб тогава бе, че мачът се е играл на изкуствен терен (не, че това пречеше на всеки друг тим в Европа да побеждава Литва). Този път обаче това няма да е така, защото преди година литовците завършиха 40-милионния си проект за реновиране на стадион "Дариус и Гиренас" във втория по големина град в страната Каунас.

Дори и държава, в която футболът се радва на в пъти по-малък интерес от този в България, инвестира в модерен стадион. И днес ще посрещне родните национали на него, надявайки се на първи точки в кампанията. До този момент Литва изигра само един мач в тези квалификации, губейки с 0:2 от Сърбия.

Снимка: AP/БТА

Но за разлика от нас, литовците не тръгнаха с амбиции за финалите в Германия. Те просто си пожелаха да спечелят поне едно домакинство, а колкото и тъжно да звучи, днес е най-добрият им шанс. България пък афишира амбиции за място на Евро 2024, защото, спор няма, група със Сърбия, Унгария и Черна гора е може би исторически най-лесната, в която сме попадали.

Факт, който обаче не променя действителността. А тя е, че родният тим не е готов да се бори дори и в група с такъв състав. Не говорим за класиране, а дори за борба за такова.

Все пак националите ни днес имат една задача, а тя е да защитят не само националната, но и собствената си чест, защото на всеки е ясно, че индивидуално те превъзхождат всеки литовски национал. Но така беше и преди две години във Вилнюс. Е, този път място за повече издънки няма, защото активът срещу името на България показва 0 точки и 0 вкарани гола.

Ако сме с подобна статистика и след срещата днес, то наистина си влизаме съвсем реално в категория "джуджета".

Програмата ни в групата след днес:

20 юни: България - Сърбия

10 септември: Черна гора - България

14 октомври: България - Литва

16 ноември: България - Унгария

19 ноември: Сърбия - България.

В групата води Сърбия с 6 точки (от два мача), Унгария (1 мач) и Черна гора (2) имат по 3 т., а ние и литовците сме с 0. Но те са играли само една среща, докато ние вече имахме две.