Вчерашният двубой между отборите на Ал Джазира (Абу Даби) и екзотичният Пирае едва ли е грабнал вниманието на феновете, но той ще остане в историята на клубния футбол.

Причината е, че в него за първи път в официален двубой между клубни отбори бе използвана автоматичната ситема за засади, която се очаква в близките две години да бъде неизменна част от всяко професионално първенство, или поне тези в Европа.

Мачът бе от първия кръг на Световното клубно първенство, като противопоставяше шампионът на страната домакин ОАЕ, който е Ал Дазира, както и първенецът на зона Океания - скромният Пирае от Таити.

Естествено, че особена интрига в двубоя нямаше и Ал Джазира спечели с 4:1 срещу скромния си протвиник, който дори няма напълно професионален статут.

Но двубоят ще се запони с пробното използване на системата, която с 12 допълнителни камери съобщава на съдийската тройка дали има засада до секунда след игроват ситуация.

С тази система повече няма да се налага след всеки гол да има дълги преразглеждания и чертаене на прословутите линии, за да се прецени дали атакуващия футболист е в нередовна позиция.

Гледайки мача не знаем, колко от намесите на страничния рефер са били след подсказване от системата, защото просто всяко отсъждане идваше доста бързо, като също така нямаше грешно отсъдена засада.

Хубавото е, че нямаше обичайното пускане на ситуацията да се доиграе, преди реферите да получат знак дали има засада или не.

Нагледно системата проработи пред очите на всички в самия край на първата част, когато след центриране Ахмед Ал Атас вкара с глава за 4:0 в полза на Ал Джазира.

В тази ситауция флагът на страничния рефер остана свален, но още преди нападателят да се израдва, главният съдия вдигна ръката си в знак за засада и отмени гола.

Очевидно той на секунда бе получил подсказка от новата система, защото в противен случай нямаше откъде толкова бързо да знае, че има засада. Все пак флагът на неговия асистент бе ниско долу.

Очаква се голямото представяне на тази система да е по време на Световното първенство в Катар, където всеки мач ще бъде с автоматични засади.

Иначе Ал Джазира победи без проблем и в следващия кръг ще се изправи срещу шампиона на Азия - Ал Хилал от Саудитска Арабия, като победителят от тези мач ще играе срещу Челси.