Стара народна мъдрост гласи, че "Мълчанието е злато", а твърде слжоният и специален Николай Костов вероятно трябваше да си я припомни в единствения момент в последните месеци, когато беше по-добре да мълчи, вместо да говори.

На фона на появилите се слухове, че Костов вече е освободен от Левски, което изглеждаше като съвсем логичен развой, треньорът на "сините" свика пресконференция.

За всички бе доста лесно, а и логично да повярват, че той е предпочел сам да излезе и да подаде оставката си публично. Но това не се случи. Не се случи и противното, защото Костов не каза дали ще продължи да е треньор на Левски след празниците.

Може би звучи абсурдно, но единственото, което Костов каза, е че предстои дълъг разговор за бъдещето му след празниците. Очевидно както за него, така и за ръководителите на Левски, чукането с боядисани яйца вероятно е далеч по-важно занимание от проблемите на отбора. А те са много.

А тях всички ги знаете. Ужасяващата и неорганизирана игра доведе до 0:2 и 1:3 от ЦСКА, 1:5 от Лудогорец и 1:3 от Черно море в рамките на месец. И всичко това се случи на отбора, който Костов сам заяви, че повежда към титлата през юли - думи, които излязоха от неговата уста (ВИЖТЕ ТУК).

В 25-минутната пресконференция на Костов изглеждаше сякаш той единствен не е смутен и притеснен от спортно-техническото състояние на Левски. И една от най-често чуваните фрази бе, че футболът му е много сложен, труден за разбиране и ... романтичен.

Очевидно е сложен, но не и за противниците на Левски, които със завидна лекота успяват да стигат до положения и голове.

Също така Костов е прав, че футболът му е романтичен, особено за феновете на ЦСКА и Лудогорец, които се израдваха на по 5 гола в "синята" врата в последния месец.

Днес Костов излезе уж да се извини на журналистите за реакцията си след последното Вечно дерби, но после на няколко пъти отново им направи забележка и тръгна да опровергава слухове, появили се в някои медии.

Слухове за скандал в съблекалнята и коментар на колега за играта на тима. Очевидно това са най-страшните неща около клуба в момента. И без критиките в медиите всичко щеше да бъде наред, а Левски щеше да побеждава наред.

Като цяло самата идея за свикване на пресконференция от треньор на Левски за опровергаване на нещо, минало и заминало в медийното пространство, е абсурдна. Тук не говорим за личностни нападки или за сериозна клевета, а просто за слух за скандал в съблекалнята.

Очевидно тази дописка - вярна или не, не дава мира на Костов, а всичко около твърде сложния му футбол е наред.

Изведнъж Костов също така се сети, че е жертва на фенски саботаж с протестите на част от привържениците срещу собственика Наско Сираков.

Явно и това е причината за несполучливия му сложен футбол, макар Левски да се радваше на подкрепа от феновете си през целия сезон, а атаките да не бяха насочени срещу него и отбора до последните вече срамни резултати.

Като цяло за 25 минути Николай Костов влизаше от тема в тема. Сложен футбол, градене на игра, медийни атаки, фенски протести и дисбаланс в отбора му.

Ако за нещо е прав, то това е, че през зимата Левски продаде няколко основни играчи. Това, което Николай Костов обаче трябва да си припомни е, че и с тези играчи в състава си, неговият сложноиграещ тим вече бе отпаднал от Купата (от Хебър) и вече бе твърде далеч от каквато и да е борба за титлата.

Костов също така получи играчи на позициите на всеки от напусналите. Не знаем кой стои зад техния избор, дали самият той или ръководството, но със сигурност знаем кой НЕ стои - задаващите му въпроси медии и искащите му оставката фенове.

Да излезеш на специална песконференция и да кажеш, че оставаш, но след три дни може и да си ходиш, си е абсурдно.

Да излезеш на специална песконференция и да кажеш, че футболът ти е твърде сложен за схващане от собственик, футболисти, фенове, а понякога и от щаба ти, е също толкова абсурдно.

Да излезеш на специална песконференция и да изброиш 10 оправдания защо си заявил шампионски амбиции, а накрая може дори да останеш извън Европа, е абсурдно.

В продължение на 10 месеца Николай Костов бе труден събеседник за комуникация и понякога доста труден за разбиране (подобно на футбола му), но сякаш точно днес бе моментът да замълчи и да изчака развитието на ситуацията.