Английският и световният футбол, както и колосът Манчестър Юнайтед, са в траур от новината за кончината на сър Боби Чарлтън. Един от най-великите играчи в историята си отиде на 86 години.

Тъжната вест измести от първите редове всяка друга новина не само в английските медии.

Чарлтън игра за Юнайтед точно 20 години - от 1953-а до 1973-а. През 1958 г. той е в самолета с отбора, който се завръща от Белград и се разбива и запалва на мюнхенското летище, като загиват осем футболисти.

Именно младият Боби е един от оцелелите, а след неговата смърт днес не остана нито един жив от онези, които надживяха онзи кошмарен февруарски ден.

Снимка: Getty images

За него съдбата бе решила друго - да е суперзвезда с екипа на "червените дяволи" и Англия. Вкарва 249 гола в 758 мача и никога не играе за друг клубен тим.

С две попадения на финала в Купата на европейските шампиони носи победата с 4:1 над Бенфика и първа корона на континента за Юнайтед през 1968 г.

На терена е 120 минути и през 1966-а, когато Англия бие ФРГ с 4:2 с продължения и става световен шампион. Легендарен, несменяем в продължение на десетилетие и за "трите лъва", освен в клубния си отбор.

Печели "Златната топка" в същата 1966 г., а след края на кариерата като играч бе и почетен президент на Юнайтед в един период.

Статуята пред стадион "Олд Трафорд" изобразява Светата троица на клуба: Джордж Бест, Боби Чарлтън и Денис Лоу. Само последният все още е между живите, след като сър Боби си отиде днес.

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images