Селекционерът на Италия Роберто Манчини изобщо не бе дипломатичен към проблемите на футбола в страната, а и на модерната игра като цяло, на днешната си пресконференция в Неапол.

Именно там в четвъртък от 21:45 часа европейските шампиони приемат втория от последното първенство на континента Англия на старта на квалификациите за Евро 2024.

"Чух какво каза Гарет Саутгейт (английския му колега - б.р.) вчера за малкия избор от английски играчи въпреки силното им първенство - каза Манчини. - Разбирам го, прав е. А ние сме още по-зле. Ние нямаме почти никакъв избор.

Не знам къде са нападателите, нямаме такива. Изборът ни на офанзивни играчи е много ограничен.

Виждаме три италиански отбора в четвъртфиналите на Шампионската лига. Но в трите общо играят редовно не повече от 7-8 италианци. И то в най-добрия случай. Това е реалността."

Запитан от репортерите защо е така и дали става дума за тенденция, която ще се задълбочава, Манчини отговори:

"Не виждам да става по-добре. Проблемът е, че навремето ние играехме по улиците и кварталите, а после отивахме да тренираме. Днес никой не го прави.

Не е съвпадение, че страните, които продължават да произвеждат играчи, са Уругвай, Бразилия, Аржентина... Там, където младите хора и децата продължават да играят по улиците постоянно."