Роберто Манчини даде обширно интервю пред "La Republica", в което разкри мотивите за сензационната си оставка от поста национален селекционер на Италия.

Той застана на поста, след като Скуадрата не успя да се класира за Мондиала в Русия през 2018-а и бързо записа името си в историята, защото изведе своята родина до триумф на Европейското първенство, провело се през 2021-а.

Фурорът от Европейското обаче бързо бе забравен, защото с Манчини начело Италия пропусна втори пореден Мондиал, но въпреки това той остана на поста за още един квалификационен цикъл, преди да подаде оставка и да се насочи към Саудитска Арабия.

В интервюто Манчини разкрива, че причината за оттеглянето му се крие изцяло в президента на местната федерация Габриеле Гравина, с когото са гледали в тотално различни посоки.

Манчини споделя, че е бил готов да си тръгне още след провала по пътя към Мондиала в Катар, но тогава Гравина го е помолил да остане, след което раздорът помежду им е започнал.

"Обясних на Гравина, че през последните няколко месеца се нуждаех от подкрепа и спокойствие, но той не ми ги осигури, така че аз си подадох оставката. Не съм направил нищо, с което да си заслужа критиките. Просто си подадох оставката и обявих, че това е моят избор. Поех пълна отговорност за решението си и не се скрих. Говорих с Гравина и се опитах да му обясня причините за моя избор. Никога не съм си позволявал да обвинявам никого, а сега сочат мен като виновен.

Виждали ли сте някога президент на федерация да се опитва да сменя помощниците на своя селекционер? Гравина се стремеше в продължение на година да направи промени в моя щаб. Опитах се да му кажа, че може да добави не повече от две нови лица, но не и да премахне двама членове от колектив, който работи добре и е постигал успехи. Ако не друго, то аз съм човекът, който трябва да решава дали да заменя някого от моя щаб. Гравина от известно време виждаше нещата доста различно от мен. Затова той трябваше да ме освободи. Вместо това той се възползва от ситуацията, че на някои от асистентите ми им изтичаха договорите. Разбира се, че можех да бъда по-твърд, но мислех, че сам ще проумее какви ги върши.

Той можеше да ме задържи, ако беше пожелал. Един негов знак щеше да е достатъчен. Но истината е, че Гравина не искаше да остана и тази ситуация продължи месеци наред. Той обаче ще бъде запомнен като президента, спечелил европейската титла, а не заради грешките си. Поисках да бъде премахната клаузата, чрез която можеха да ме освободят, ако не се класираме за Евро 2024, само за да имам спокойствие през следващите няколко месеца. Разбира се, че щях да си тръгна, ако нещата не тръгнат добре и не успеем да се класираме. Щях да напусна още след загубения плейоф за Мондиал 2022, но от федерацията ме помолиха да остана. Това бяха пет невероятни години, а Евро 2020 ще остане най-добрият ми спомен от този период", коментира Манчини.