Лионел Меси пое към родния Росарио още в разгара на фиестата в Буенос Айрес, след като полицията прекрати пътя на автобуса с играчите на Аржентина, които трябваше да стигнат до центъра на столицата и да покажат купата там.

Морето от хора просто не пускаше возилото, а стана и доста опасно - хора скачаха от мостове, лягаха пред автобуса, имаше опасност от жертви.

Полицията свали героите от Мондиала и ги качи на хеликоптери, за да ги изведе до базата на националния отбор в Ескеиса, извън града. А оттам всеки пое към родното място за няколко дни почивка.

Лео Меси и Анхел ди Мария отидоха в Росарио, където също ги посрещнаха хиляди хора, но нямаше хаос, лудост и блъсканица. Хората пееха песни за двамата - местни момчета, тръгнали от града и стигнали до световната купа.

Ди Мария започна пътя си във футбола от местния Росарио Сентрал, докато Меси никога не игра за любимия роден Нюелс олд Бойс, а директно стартира в Барселона, след като едва на 14 години замина за Европа.

Кили Гонсалес, също символ на местния футбол на Росарио, някогашен национал на Аржентина, чакаше двамата на летището. Прегръщаше ги бащински и се радваше като фен на момента - титла, която Аржентина чакаше 36 години.

Ди Мария и Меси отпътуваха в автомобили към домовете на семействата си, а Лео ще има нужда и там от охранителни коли на полицията.

Домът на родителите му е обсаден от стотици хора от неделя, когато вдигна купата на световен шампион в Доха. Култът и истерията около десетката в страната вече стига до размерите на тези, които преследваха навсякъде из Аржентина Диего Марадона.