"Евентуална обща кандидатура на Балканите за Световното по футбол през 2030 г. би била важен политически знак", обяви спортният министър Красен Кралев пред БНТ. Според него тя показва, че съседските държави ще работят заедно не само в областта на спорта, но и заедно ще отстояват общите си политически и икономически интереси.

По думите му, предложението на гръцкия премиер Алексис Ципрас се посреща с огромен интерес, но и с известна доза скептицизъм заради изоставането на страната ни по отношение на спортната инфраструктура.

"Позитивната новина е, че това ще ни даде стимул да изградим стадионите си - каза Кралев. Ще са нужни два-три стадиона във всяка от четирите държави с капацитет минимум 40 000 зрители, за да се посрещнат срещи от груповата фаза."

Спортният министър обясни, че шансовете ни за домакинство на Зимни младежки олимпийски игри през 2024 г. са огромни, стига да се разреши казусът с изграждането на спортната инфраструктура на Витоша. Според Красен Кралев България има силно лоби в Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК), от които зависи взимането на решението за домакинството. Това ще се случи през 2020 г.