Министерски съвет взе решение, което може да се окаже ключово за бъдещето на стадиона на ЦСКА.

С него се създава съвместно дружество на държавата с компания, притежавана от Професионален футболен клуб ЦСКА, като се позволява реализирането на инвестиционен проект на съоръжението.

На първо четене това се очаква да е последната стъпка, преди ръководството на "червените" да представи своя проект и да започне реализацията на реновиране или строеж на нов стадион в Борисовата градина. Там, където от десетилетия е "Българска армия" - домът на рекордьора по титли на България.

Спортният министър Красен Кралев анонсира решението в своя профил във Фейсбук, а се очаква и официалното съобщение на Министерски съвет.

Ето какво обяви Кралев:

"Преди минути, министерски съвет гласува решение за определяне на съучредител за образуване на дружество от "Сердика спортни имоти" ЕАД-еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала.

Създаването на съвместно дружество с "Арена ЦСКА" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е "Професионален футболен клуб ЦСКА"ЕАД, ще позволи реализирането на инвестиционни проекти.

Новосъздаденото дружество ще носи името "Спортни имоти Българска армия" АД с предмет на дейност инвестиране, реновиране и модернизация на спортен комплекс "Българска армия".

Повече подробности - в официалното съобщение на ММС.

Честито, армейци !"

В отговор, на сайта на ЦСКА се появи следната декларация:

"След 30 години очакване, ЦСКА най-после ще има свой собствен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици легенди и милиони привърженици заслужава! Днес на свое заседание Министерски съвет на Република България реши да се учреди съвместно дружество "Спортни имоти Българска армия" АД, в което държавата и клуба ще участват равнопоставено с цел изграждане на новия стадион и функционална тренировъчна база.

Собствениците на клуба в лицето на г-н Гриша Ганчев и г-н Юлиян Инджов искат да благодарят на премиера г-н Бойко Борисов и на министъра на спорт г-н Красен Кралев затова, че единствените за 30 години показаха последователност, далновидност и загриженост в името на каузата за нов армейски дом. Наред с това, г-н Гриша Ганчев и г-н Юлиян Инджов благодарят за оказаната подкрепа и доверие от червената футболна общност, без която реализирането на всеобщата мечта нямаше да бъде възможно.

Първата и най-важна крачка е направена! Предстоят още немалко процедури, но с дружни усилия скоро ЦСКА ще разполага с наистина модерни съоръжения - стадион и спортна база, които ще позволяват да развиваме своите талантливи състезатели и бъдещи шампиони"