Националният отбор на Мексико не успя да премине груповата фаза на Световното първенство за първи път от 44 години. Тимът остана на трето място в групата си заради по-лоша голова разлика от Полша и макар да събра четири точки, ще трябва да се сбогува с Мондиала.

Наясно сме, че в тези части на света хората са пекалено темераментни, а това се доказа и със светкавичната рокада, която местните футболни шефове направиха.

Минути след края на мача вече стана ясно, че Херардо "Тата" Мартино вече не е селекционер на тима. Без преговори, без предварително уведомление, договорът му просто е бил скъсан.

Самият Мартино прие всичко с разбиране. Все пак той е аржентинец и отлично познава тези нрави и подход към футбола, където страстта е водеща пред разума.

"Съобщиха ми, че нямам договор. Не съм изненадан, още при последния съдийски сигнал аз бях на ясно, че съм безработен, само чаках съобщението", сподели той.

Тата Мартино, който в кариерата си игра четвъртфинал на Мондиал с Парагвай, а след това води тима на Барселона и родината си Аржентина, застана начело на Мексико през 2019-а.

Тогава всички в страната бяха в еуфория от привличането на такова име за региона, но бързо започнаха противоречията заради подчертано дефанзивният стил, който Мексико практикуваше.

"Ацтеките" не бяха убедителни в атака дори и в квалификациите в зона КОНКАКАФ, а дори се говореше и за проблеми между Мартино и играчи. Цялата тази сага приключи с драматично отпадане още в групите на Мондиала, където тима направи нулево реми с Полша, падна с 0:2 от Аржентина и победи с 2:1 Саудитска Арабия.

Още един от отпадналите тимове на Мондиала остана без селекционер, но този път заради неговата оставка.

Става въпрос за Карлуш Кейрош, който след третия си Мондиал с Иран, напусна поста за втори път.

Кейрош не успя да прати персите в следващата фаза и този път, като сам напусна с мотива, че е имал уговорка да води тима само на Мондиала.

Любопитното при Кейрош е, че след като се раздели с персите след осем години начело, той започна квалификациите за Световното с Колумбия, но заради слаби резултати бе уволнен. След това се премести в Египет, където загуби финала за Купата на Африка и не успя да класира тима на Мондиал, за да се озовен на пожар в Иран през септември и все пак да бъде част от шампионата на планетата.