Един от най-известните експерти по издирването на потънали кораби и самолети - Дейвид Миърнс, ще пристигне на остров Гернси в Ламанша, за да ръководи операцията по търсенето на Емилиано Сала.

Частният самолет, който превозваше аржентинския нападател от Нант до Кардиф изчезна над водите на Ламанша преди седмица, като все още няма никаква следи от самолета.

Тридневната операция по издирването бе прекратена, но футболни звезди и семейството на нападателя събраха пари, с които търсенето да бъде подновено.

Освен експерта Миърнс, който ще ръководи операцията, за целта е наета и най-модерната техника. Ултрамодерни сонари, които могат да проучат дъното (60 метра) на водите между островите Алдерни и Каскетс, където е и последният сигнал от самолета.

От южния бряг на Великобритания пък ще пристигне Ричард Кийн заедно със спрециално пригодения си кораб, който е участвал в издирването на всеки плавателен съд или самолет паднал в Ламанша в последните 35 години.

За съжаление тази операция няма да може да започне в близките няколко дни, заради тежките метеорологични условия.

В момента единствените търсещи самолета са два рибарски кораба от Гернси, но според специалисти, те няма как да се натъкнат на нищо без нужната техника.

За операцията бяха нужни 220 000 евро, като сумата събраха футболни звезди, колеги на Сала.

Това стана по инициатива на френския национал и играч на Челси - Нголо Канте, който в миналото игра заедно със Сала в тима на Каен.

С дарения се включиха Килиан Мбапе и Адриан Рабио от ПСЖ, Илкай Гюндоган от Манчестър Сити, Лоран Косчелни от Арсенал и Дмитри Пайе от Уест Хем.

Много други футболисти изразиха готовност да се включат, но на този етап събраната сума е достатъчна за започването на операцията.