Toпка и талисман - това са отличителните белези, с които всяко световно по футбол остава в историята.

Това в Катар не прави изключение, като утре в 16:45 официално ще бъде даден старт на най-чаканото спортно събитие в света.

И ако церемонията по откриването е забулена до голяма степен в тайна, талисманът и топката вече се радват на огромен и съвсем заслужен интерес.

Емблема на Мондиал 2022 ще бъде смелият, забавен и любопитен Ла'ееб, който представлява левитираща куфия (традиционна памучна кърпа за глава). Името му също така на арабски означава и много талантлив спортист. Мотото на талисмана също е интересно - "Сегашният момент е всичко".

Getty Images

"Сигурни сме, че феновете ще се влюбят в този интересен и игрив герой. Ла'ееб ще играе ключова роля в ангажирането на млади и стари фенове по време на Мондиала", коментира Халид Али Ал Мавлави, отговарящ за маркетинга на турнира.

Разбира се, талисманът ще бъде навсякъде по време на световното, но не е ясно дали ще се радва на славата на предшествениците си. А те бяха наистина колоритни.

Всички талисмани на световните първенства по футбол.

Getty Images

Мондиал 2022 има и своята официална топка - Ал Рихла. Това е 14-а поредна топка, която Адидас създава за Световното първенство по футбол. Тя е проектирана да поддържа все по-високите скорости на играта и се движи по-бързо от всяка друга топка, създавана за Мондиал досега.

"Играта става по-динамична и с увеличаването на скоростта - точността и стабилният летеж на топката стават все по-важни. Поставихме си за цел да направим невъзможното възможно с първата по рода си иновация, като създадохме най-бързата и най-точна топка за Световно първенство досега", казва Франциска Льофелман, директор "Дизайн на футболни графики" към Адидас.

Проектирана с помощта на данни от проучвания в лабораториите на спортния концерн, Ал Рихла осигурява най-високо ниво на точност на терена. Създадена с грижа за околната среда, Ал Рихла е първата топка за Световната купа, произведена само с мастила и лепила на водна основа. Смелите ярки цветове и графики, разположени на перлен фон, отразяват все по-нарастващата скорост на играта, която вълнува играчите и феновете по целия свят.

В превод от арабски Ал Рихла означава "пътешествие" или "дневник на пътешествието". Дизайнът ѝ е вдъхновен от характерните за Катар лодки доу, както и от цветовете на катарския флаг.

Каквото и да се случи обаче, Ал Рихла едва ли ще остане в историята като една от най-популярните топки от Мондиали. Безспорният номер 1 тук е моделът Танго, който отдавна се радва на легендарен статут. За разлика от Джабулани - топката от световното в ЮАР преди 12 години, която шокира играчите с нетрадиционната си траектория.

Това са топките, с които са се играли Мондиалите.

Getty Images

А на нас ни остава да си пожелаем един вълнуващ, зрелищен и паметен Мондиал. Шампионат, след който Ла'ееб и Ал Рихла да заемат достойно място в световната футболна съкровищница.

И докато броим часовете до началото, да си припомним официалния химн на турнира. Песен, която ще се върти до втръсване в следващия месец, затова по-добре е да ви хареса.