Европейският шампион бе детрониран, след като един напълно безличен итлаиански тим напусна Евро 2024 във фазата на осминафиналите.

Италианците загубиха с 0:2 от Швейцария и не сториха абсолютно нищо в атакуващ план, за да успеят по някакъв начин да променят своята съдба.

Като цяло за четири мача на Евро 2024, този италиански тим, към който нямаше каквито и да е очаквания, изигра едни силни около 30 минути срещу Албания и успя с огромна доза къмсет да се промъкне към елиминациите, вкарвайки гол срещу Хърватия в 98-ата минута.

Осве тези два епизода, италианският тим бе тотално безличен по терените на Германия и съвсем логично си тръгна към дома, защото дори и най-страстните фенове на Скуадрата с ръка на сърцето ще кажат, че тази селекция не заслужаваше да е сред най-добрите 8 в Европа.

Така въпреки титлата от Евро 2020, Италия се намира в един доста противоречив период, в който страната не успя да се класира на два поредни Мондиала, а сега напусна по този начин и Евро 2024.

Макар през годините Скуадрата да е имала своите разочароващи представяния на големи първенства, чисто игрово на Ботуша се запитаха дали това не е най-слабия италиански тим, който светът вижда.

Снимка: Getty images

Изданието "Кориере дело Спорт" нарече националният тим на страната уродлив и неспособен да играе футбол.

"Това беше най-уродливият италиански тим. Ужасен, крехър и неспособен да се защитава и да атакува отбор. Срещу нас не бе Франция с Мбапе, а просто един добър отбор, но ние сме неспособни да играем футбол.

Стигнахме до положение, в което ни е срам да гледаме Скуадрата. Лучано Спалети нямаше ясна идея какво прави в Германия и сякаш бе пратил едни зомбита на заколени", пише изданието.

Най-големият италиански вестник "Гадзета дело Спорт", направи по-дълбок анализ на проблема и не се спря само на критиките към настоящия състав, които разбира се не бяха спестени.

"Това е мека Италия без идеи. Един безобиден отбор в атака, който не може да изненада и затрудни нито един съперник на средно европейско ниво.

Пропиляхме последните години от нашия футбол. Триумфът на Евро 2020 бе заслужен, но трябва да си признаем също така, че си бе истинско и напълно неочаквано чудо.

След това Северна Македония ни изхвърли по пътя към Мондиала и ние не променихме нищо. Продължихме да действаме по същия начин, а незнайно защо очаквахме различни резултати. Гледахме две Световни първенства по телевизията, а сега играта ни представлява това безидейно нещо.

Без футбол, без характер, без никаква идея. Това е Италия. Феновете искаха поне ангажираност, характер и решителност, но не видяха нищо. Ако махнем едни 30 минути срещу Албания, за четири мача на Евро 2024 ние не играхме нищо.

Това са едни от най-отчайващите страници на италианския футбол".

Снимка: Getty Images