Първите две групи от осемте на Мондиал 2022 вече са с по два изиграни кръга, а във вторник са третите мачове в тях. Това световно първенство е "компресирано" и по-кратко, което оставя малки пространства за почивка между двубоите, за да се изиграят всички срещи от груповата фаза само в някакви си 12 дни.

Ето ситуацията в групите А и В, където 7 отбора още мечтаят за класиране в елиминациите.

Група А

Класиране: Нидерландия 4 точки (3-1), Еквадор 4 т. (3-1), Сенегал 3 т. (3-3), Катар 0 т. (1-5).

Последни мачове във вторник, 29 ноември, от 17 часа: Нидерландия - Катар, Еквадор - Сенегал.

Домакините са отпаднали. Те са първият елиминиран отбор на световното.

Останалите три състава са с шансове за осминафинал, където ще идат първите два в групата.

Нидерландия ще се класира при реми или победа, но и със загуба от Катар, ако в същото време Сенегал спечели с по-голям резултат срещу Еквадор от този, с който домакините са били "лалетата". В огледална позиция са южноамериканците, които имат същия актив с европейците.

Африканците се нуждаят от победа, която със сигурност ги праща на осминафинал, без да зависят от другия резултат. Сенегал ще се класира и с реми, ако Нидерландия падне с повече от два гола от Катар.

Всичко това е теория, естествено. Но е важно и формално уточнението - при равен брой точки се гледа първо голова разлика, после вкарани голове, а едва на трето място е критерий "преки двубои" между двата изравнени тима.

Група В

Класиране: Англия 4 т. (6-2), Иран 3 т. (4-6), САЩ 2 т. (1-1), Уелс 1 т. (1-3).

Последни мачове във вторник, 29 ноември, от 21 часа: Иран - САЩ, Уелс - Англия.

Всички имат теоретични шансове за класиране.

Англия е осминафиналист ако избегне загуба с 4 или повече гола. С победа е сигурен първи в групата, а с реми - също първи, ако Иран не победи САЩ.

Иран ще се класира, ако не загуби от САЩ, а Уелс не победи Англия по същото време.

Щатите минават напред с победа, но всякакъв друг резултат ги вади от турнира.

Уелс има нужда от успех над Англия, гарниран с реми в другата среща. Тогава ще се получи тройно класиране на отборите с по 4 точки (Англия, Иран, Уелс) и островитяните ще са пред азиатците по голова разлика.

Всякакъв друг изход на САЩ - Иран, освен равенство, праща "драконите" в ситуция, в която трябва да бият "трите лъва" с 4 гола, за да ги изпреварят.