Фенербахче няма изпълни заплахата си и да напусне първенството на Турция, реши днес президентът Али Коч. Бизнесменът свика уникално общо събрание, конгрес, или пък асамблея на членовете на клуба, както го нарекоха медиите в Истанбул.

На него дойдоха 25 000 фенове с членски карти, които одобрително скандираха при речта на шефа. Те изпълниха част от трибуните на клубния стадион в Истанбул.

Решението за това дали "фенерите" да продължат да се състезават в лигата на Турция се отлага за юни. Сезонът ще бъде доигран, защото Коч не желае клубът да бъде изхвърлен от ФИФА, ако се оттегли в разгара на шампионат.

"Но за Суперкупата със сигурност не си купувайте билети - обърна се босът към феновете. - Там или няма да излезем, или ще сме с детска формация. Също така обмисляме да бойкотираме за един или два сезона турнира за Купата на страната. След три месеца ще ви питаме дали да започнем следващия сезон в лигата."

На 7 април Фенербахче среща Галатасарай за Суперкупата. Или поне - така е по програма.

Защо е всичко това и какво предизвиква такива крайни мерки от гранда?

Историческият конгрес (или каквото точно бе това) днес на стадион "Шукрю Сарачоглу" бе свикан от президента Али Коч, след като на 17 март отборът победи като гост Трабзонспор с 3:2, но мачът завърши с побоища на терена между ултраси на домакините и грачи на гранда от Истанбул.

"Фенерите" изригнаха срещу съдийството в срещата, но и срещу това, че обстановката в лигата не е нормална и претендентите за титлата не са поставени при еднакви условия.

Трима играчи от тима бяха наказани от федерацията за участието си в сблъсъците, а те удариха фенове в самозащита, след като бяха нападнати от тях на игрището след последния сигнал.

Президентът Коч говори пред близо 25 хиляди по трибуните на стадиона и каза:

"Явно приоритет беше да накажат нашите футболисти. Това, което се случва е лъжа. Освен това има и престъпна машина, която е груба и безсрамна и се появява по телевизията (визира шефовете на федерацията). Тя ни казва: "Не трябваше да се случва", когато говори за събитията в Трабзон. Но не е направила нищо, за да не се случва."

По-рано днес федерацията призова Фенербахче да не взима крайни решения и да помисли за "репутацията на турския футбол", както и за популярността на лигата. Всъщност, "жълто-сините" от Истанбул са отборът с най-много фенове в страната.

Снимка: AP/БТА